Linkovi

Različiti stavovi poslanika o rezoluciji


Skupština Srbije (arhivski snimak)
Skupština Srbije (arhivski snimak)

LDP najavljuje da neće podržati rezoluciju o Kosovu, dok DS i DSS uslovljavanju podršku prihvatanjem njihovih amandmana.

Pred subotnju vanrednu sednicu Skupštine Srbije, LDP je najavila da neće podržati rezoluciju o Kosovu, dok DS i DSS uslovljavanju podršku prihvatanjem njihovih amandmana. Najveće kritike opozicija je izrekla na račun obrazloženja rezolucije, koje je, po njihovoj oceni kontradiktorno u odnosu na samu rezoluciju.

Ako su predsednik i Vlada Srbije uspeli da postignu jedinstvo oko pitanja rezolucije i platforme o Kosovu, pred subotnje vanredno zasedanje Skupštine Srbije gotovo je izvesno da takvo jedinstvo ne vlada i među poslanicima i strankama u parlamentu. Uz poslanike vladajuće koalicije podršku rezoluciji za sada su decidirano najavili samo iz SPO-a, DS i DSS uslovljavaju podršku prihvatanjem njihovih amandmana, dok je LDP već stavila do znanja da neće glasati za.

Posle današnje sednice skupštinskog kolegijuma na kojoj se raspravljalo o sednici zakazanoj za subotu u 11 sati, poslanik LDP-a Ivan Andrić je istakao da je sam tekst suviše opšti i da je obrazloženje, koje je podjednako važno, u velikoj meri različito od teksta rezolucije:

Vladajuća većina nije uspela da nađe zajednički stav o Kosovu i pokušano je da se napravi nekakav tehnički nespretan kompromis. Oko čega bi, najblaže rečeno, stav Vlade bio sadržan u ovom delu koji se tiče rezolucje, a stav predsednika i njegovog kabineta u onom delu koji se zove obrazloženje”, navodi Andrić.

U DSS-u nemaju unapred negativan stav o rezoluciji, a kako je najavio Slobodan Samardžić ukoliko budu usvojeni amandmani te stranke, DSS nema razloga da bude protiv rezolucije. Ona sa mora izmeniti amandmanima kako bi bila jasna i neprotivrečna, istakao je Samardžić:

“DSS ima nameru da uključi još neke amandmane koji bi jasniji i bolji način potvrdili onaj osnovni stav da sve treba raditi po Ustavu Srbije i sve u korist očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. I očuvanje Srba ili srpske zajednice na Kosovu i Metohiji kao dela Srbije”.

I u DS-u uslovljavaju podršku te stranke rezoluciji usvajanjem njihovih amandmana, koji po rečima Borislava Stefanovića imaju za cilj da rezoluciju učine boljom. Rezolucija je napisana tako da predstavlja otvorena vrata da se krene protiv evropskih integracija, ako se to pokaže oportunim za vladajuću većinu i zato je opasna, smatra Stefanović:

Ne postoji ništa konkretno, ne postoji ništa novo, ništa što će biti značajan iskorak u odnosu na dosadašnje vlasti u Srbiji. Ono što je sigurno je da je tekst rezolucije ima određena manjkavosti koje ćemo mi pokušati da izmenimo kroz amandmanski proces. I naravno, očekujemo konstruktivnu raspravu.”

A sam premijer Srbije Ivica Dačić je pred novu rundu pregovora u Briselu istakao da u dijalogu Beograda i Prištine nije postignuto nikakvo rešenje za carinu i druge dažbine. Dačić je izjavio da do sada nikakvim dogovorom nije definisano na koji će se način plaćati dažbine i koliko će se novca vraćati srpskoj zajednici na Kosovu.
XS
SM
MD
LG