Linkovi

Dačić: Produžen mandat misije u Ukrajini


Ministri spoljnih poslova Bugarske i Srbije, Danijel Mitov i Ivica Dačić (mfa.gov.rs)
Ministri spoljnih poslova Bugarske i Srbije, Danijel Mitov i Ivica Dačić (mfa.gov.rs)

Ministar spoljnih poslova Srbije, posle susreta sa bugarskim kolegom, rekao da je produženje mandata misije OEBS-a u Ukrajini veoma značajan rezultat srpskog predsedavanja

Danas su se u Beogradu sastali ministri spoljnih poslova Srbije i Bugarske - Ivica Dačić i Danijel Mitov, a razgovor je vođen o bilateralnim odnosima dve zemlje, evropskim integracijama, ali i o dešavanjima u Ukrajini i Misiji OEBS-a.

Mandat Misije OEBS-a u Ukrajini produžen je sa šest na 12 meseci, do marta 2016. godine, a odlukom Stalnog saveta OEBS-a, ostavljen je prostor i za povećanje broja posmatrača, za šta su obezbeđena finansijska sredstva, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić. Posle razgovora sa šefom bugarske diplomatije Danijelom Mitovim, Dačić je ocenio da je to veoma značajan rezultat srpskog predsedavanja:

"Želim da pozovem sve strane u Ukrajini da omoguće pristup posmatračima, da im garantuju bezbednost i da se ostvari sve ono što je važno kao cilj te misije – da se verifikuje primirje, povlačenje teškog naoružanja, i da se otpočne politički proces."

Ministar inostranih poslova Bugarske Danijel Mitov je poručio da njegova zemlja podržava sve ono što Srbija radi kao predsedavajuća OEBS i dodao da je Bugarska glasala za produžetak misije OEBS u Ukrajini. Takođe, Sofija podržava i evrointegracije Srbije, rekao je Mitev i napomenuo da veruje da je budućnost dve zemlje zajednička u Evropskoj uniji:

"Kao i do sada, Bugarska će nastaviti da podržava integracije Srbije u Evropsku uniju. Bugarska je spremna da podeli svoja iskustva sa Srbijom iz procesa priključivanja EU, koja nisu uvek bila pozitivna."

A učestvujući u radu parlamentarnog Odbora za spoljne poslove, Ivica Dačić je rekao da Srbiju očekuje teška borba oko članstva Kosova u nekim međunarodnim organizacijama. Po njegovim rečima, Srbija je protiv članstva Kosova u organizacijama gde bi to značilo prejudiciranje njegovog statusa kao nezavisne države. Takve organizacije su Savet Evrope, Ujedinjenje nacije, ili OEBS, objasnio je šef srpske diplomatije.

XS
SM
MD
LG