Linkovi

Vučić očekuje visoke ocene MMF-a


Premijer Srbije Aleksandar Vučić (arhivski snimak)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić (arhivski snimak)

Premijer Srbije je nakon današnjeg razgovora sa misijom MMF-a izjavio da je Srbija naišla na veliko razumevanje te finansijske institucije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić bio je danas ohrabren tokom razgovora sa MMF-om - kako je rekao na konferenciji za novinare, očekuje visoke ocene za ono što je Srbija do sada uradila.

Nakon današnjeg razgovora sa misijom MMF-a premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija naišla na veliko razumevanje Međunarodnog monetarnog fonda i dodao da očekuje da će dobiti ne samo prelaznu ocenu, već visoku ocenu za trud, rad i rezultate. Na konferenciji za novinare Vučić je podsetio da je ukupan deficit u budžetu 19,3 milijardi dinara, dok je u isto vreme prošle godine bio 96 milijardi:

"Mi se danas nalazimo na pola puta u našim reformama, i kroz razgovore sa MMF-om, to smo zajednički zaključili, mnogo teških, velikih i hrabrih koraka smo preduzeli da bismo ozdravili ekonomiju Srbije. Pred nama je još dosta ne lakih koraka, ali mislim da smo onu težu polovinu već uspeli da pređemo."

Vučić izjavio je i da je tražio da se odustane od predloga MMF da se za oporavak 25 preduzeća u restrukturiranju daju još dve godine, da ne rade ništa. On je poručio da će sutra razgovarati sa sindikatima, a govo-reći o ceni struje, Vučić je rekao da su zahtevi MMF-a ostali isti, dok je namera Vlade Srbije, po njegovim rečima, da olakša građanima.Ostalo je da se pozabavimo javnim preduzećima, a pre svega Elektroprivredom Srbije, istakao je Vučić na konferenciji za novinare:

"Tako da će Vlada, zajedno sa MMF-om i Svetskom bankom do prve polovine juna usvojiti kompletan plan restrukturiranja EPS-a. Takođe, ono što moramo da radimo u budućnosti je dodatna reforma poreske administracije i poreske uprave, kako bismo mi bili još efikasniji, još ubojitiji, i kako bismo još jedan deo sive ekonomije prebacili u legalne tokove."

Prema najavi Vučića, MMF bi u ponedeljak trebalo da revidira svoju procenu rasta privrede Srbije na nulu, iako je ona prvo bila minus jedan, a potom minus 0,5. Inače, Misija MMF-a ostaje u Srbiji do 12. maja, nakon čega će sa-opštiti ocenu rezultata koje je postigla Vlada Srbije.

XS
SM
MD
LG