Linkovi

Ponovo otvoren prelaz stari Horgoš


Madjarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i šef srpske diplomatije Ivica Dačić na otvaranju graničnog prelaza u Horgošu.
Madjarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i šef srpske diplomatije Ivica Dačić na otvaranju graničnog prelaza u Horgošu.

Na ceremoniji povodom ponovnog otvaranja prelaza Horgoš, šef mađarske diplomatije, Peter Sijarto izjavio je da njegova zemlja ima velikih problema u borbi sa velikim prilivom nelegalnih migranata s obzirom da je zemlja EU koja je najteže pogođena ovim problemom.

Ministar spoljnih poslova Mađarske izneo je danas podatak da je od početka ove godine više od 100 hiljada migranata ilegalno ušlo u tu zemlju i da su gotovo svi došlo preko južne granice sa Srbijom. On je to rekao na ceremoniji povodom ponovnog otvaranja graničnog prelaza sa Srbijom, kojoj je prisustvovao i srpski šef diplomatije.

Šef mađarske diplomatije, Peter Sijarto izjavio je danas da njegova zemlja ima velikih problema u borbi sa velikim prilivom nelegalnih migranata s obzirom da je zemlja Evropske unije koja je najteže pogođena ovim problemom.

“Svedoci smo modernih masovnih migracija koje imaju izuzetno ozbiljne posledice po Srbiju i Mađarsku. Danas postoji veći broj nelegalnih migranata koji dolaze u EU kroz zapadni Balkan nego što ih dolazi preko Sredozemnog mora”.

Sijarto se obratio novinarima na ceremoniji povodom ponovnog otvaranja renoviranog graničnog prelaza sa Srbijom, Horgoš, kojoj je prisustvovao i srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Ipak, iako su dvojica šefova diplomatije naizgled promovisala otvorenost i saradnju, Mađarska nastavlja sa realizacijom planova za izgradnju ograde visoke 4 metra duž granice sa Srbijom kako bi na taj način sprečila prelazak migranata.

Dačić je osudio taj potez, ali je rekao da razume zabrinutost svog komšije.

“Nije dobra ta simbolična poruka zbog odluke mađarske vlade da podiže ovu ogradu, ali imamo puno razumevanje za problem koji postoji – problem migranata s tim što je nama problem jer migranti dolaze i u Srbiju iz Evropske unije”.

Mađarska je deo Šengenske zone što je posebno povoljno za migrante koji prolaze kroz Balkan.

Nekoliko kilometara od novootvorenog graničnog prelaza, migranti se privremeno nalaze u Kanjiži na severu Srbije. Izmučeni posle dugih putovanja sa Bliskog istoka i iz severne Afrike oni su prošli izuzetno težak put kroz Balkan, a većina njih će uskoro pokušati da pređe mađarsku granicu i da nastavi put zapadne Evrope.

A sa mađarske strane, migranti se nadaju boljoj budućnosti, iako ih čeka još teških putovanja.

“Pročitao sam u jednoj knjizi, mislim da je američka knjiga, da čovečanstvo nema granica. To znači da bi svaki čovek trebalo da radi za čoveka, da bude čovek. Daće Bog da nastavim sa obrazovanjem”, kaže Avganistanac, Alhak.

Mađarske vlasti su saopštile da planiraju da završe ogradu duž granice sa Srbijom do 31. avgusta.

XS
SM
MD
LG