Linkovi

Prekinut Nikolićev govor na Gazimestanu


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić drži govor na ceremoniji obeležavanja 625 godina od Kosovske bitke.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić drži govor na ceremoniji obeležavanja 625 godina od Kosovske bitke.

Danas se navršava 625 godina od Kosovske bitke. Na Kosovu je boravio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, čiji je govor na Gazimestanu prekinut zbog uvredljivog skandiranja grupe mladih.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je Gazimestan sveta zemlja i da je tu pre 625 godina vođena odlučujuća bitka, kad su se kosovski junaci borili za slobodu, a da danas na tom prostoru žive, kako je kazao, Albanci koji tu grade kuće i obrađuju imanja.

“Sve što izgrade neka im ostane za večito, ali da znaju da grade na srpskoj zemlji", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije nije uspeo da svoj govor završi do kraja jer mu dve grupe ljudi to nisu dozvolile. Jedni su mu skandirali: “Izdao si Kosovo, “Vojislav Šešelj”, “Toma šiptar”, a drugi mu aplaudirali.

Nikolić je nekoliko puta pokušao da smiri situaciju, ali mu to nije pošlo za rukom,

"Da su tako zviždali Lazaru kada ih je pozvao u boj, vi danas ne biste imali gde da dođete ", rekao je Nikolić.

Ipak na kraju je predsednik okupljenima koji su mu prekinuli govor oprostio.

Opraštam vam, ne znate šta radite”, kazao je predsednik Srbije

Nikolić je time završio svoj govor, a policija nije intervenisala iako je za vreme govora Nikolić pogođen kamenom, a bačena je i jedna petarda iza njegovih ledja.

Pre Nikolićevog govora parastos poginulima u Kosovskom boju služili su Mitropolit Amfilohije o epeiskopi raško-prizrenski Teodosije i Vranjski Pahomije. Mitropolit Amfilohije pozvao je Srbe i Albance na Kosovu da nastave da žive zajedno i u miru

Nakon parastosa na Gazimestanu predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio je Gračanicu, gde je posle razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova, prisustvovao otkrivanju spomenika Milošu Obiliću.

Opština Gračanica postavila je spomenik Milošu Obiliću, koji je 1999. godine srušen u Obiliću, u centru Gračanice.

Na Kosovo su pored predsednika Srbije Tomislava Nikolića danas boravili i ministri u Vladi Srbije Nikola Selaković i Aleksandar Vulin i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

U porti ispred manastira Gračanica ranije danas održana je sveta Vidovdanska liturgija, kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina vernika.

Današnji praznik na Kosovu obezbeđivali su KFOR, EUELKES i Kosovska policija. Incidenata nije bilo.

XS
SM
MD
LG