Linkovi

Većina u Srbiji za EU


Zastave Evropske unije ispred sedišta u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta u Briselu

Za ulazak Srbije u Evropsku uniju je 59 odsto građana Srbije, koji veruju da će to doneti bolju budućnost i prosperitet zemlje - pokazalo je najnovije ispitivanje javnog mnjenja agencije Medium Galup

Ukoliko bi referendum za pristupanje Srbiji Evropskoj uniji bio održan danas - za bi glasalo 55 odsto, a protiv 26 odsto populacije Srbije, pokazalo je najnovije istraživanje o odnosu građana Srbije prema EU.

Za ulazak Srbije u Evropsku uniju je 59 odsto građana Srbije, koji veruju da će to doneti bolju budućnost i prosperitet zemlje - pokazalo je najnovije ispitivanje javnog mnjenja agencije Medium Galup, koje je danas predstavila Delegacija EU u Srbiji.

Po rečima Milane Aleksić iz Medium Galupa, uočen je porast pozitivnih stavova prema EU u odnosu na ranije godine, ali nema značajnih promena u odnosu na prošlo istraživanje u septembru prošle godine.

Kao najvažniji uslov za pridruživanje Srbije Uniji građani vide priznavanje nezavisnosti Kosova, a ka najčešći razlozi za ulazak Srbije u EU navodi se prosperitet zemlje, bolji standard i šansa za posao:

"Zatim se takođe navode, kao generalna očekivanja da treba sprovesti sveobuhvatne reforme i boriti se protiv korupcije i kriminala. A kada je reč o očekivanjima – ona rastu i građani generalno smatraju da će EU postaviti nove uslove, naročito kada se prave poređenja sa prethodnim talasima prijema u EU."

U javnom mnjenju Srbije rastu očekivanja da će Unija Srbiji postavljati nove uslove, dijalog Beograda i Prištine podržava 58 odsto građana, a 66 odsto je protiv priznanja Kosova u cilju ulaska u EU.

U pogledu informisanosti o EU, istraživanje pokazuje da bi građani želeli da saznaju više o efektima pridruživanja na životni standard, jer se 53 odsto njih oseća nedovoljno informisano.

XS
SM
MD
LG