Linkovi

Devenport: Odmah najteža pitanja


Michael Davenport, head of the EU delegation to Serbia
Michael Davenport, head of the EU delegation to Serbia

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji na konfeneciji o procesu skrininga u Srbiji poručio da je Beograd napravio neophodan osnov za napredak u procesu pridruživanja i da značajno radi na sprovođenju ekonomskih reformi...

U Beograd je danas doputovao šef italijanske diplomatije Paolo Đentloni, koji je ponovio podršku Italije Srbiji na putu ka EU. Istovremeno, održana je i konferencija o procesu skrininga u Srbiji.

Srbija je spremna za otvaranje poglavlja i više nije stvar administrativnih kapaciteta već političke procene EU da li postoje preduslovi da se donese odluka o otvaranju poglavlja, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Posle susreta sa italijanskim kolegom Paolom Đentilonijem, on je istakao da su skrininzi za sva poglavlja uspešno završeni i da sad sve zavisi od napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

"Napredak će zavisiti od procene da li ima napretka u dijalogu sa Prištinom. U tom smislu, Srbija želi veoma jasno da sa sebe skine odgovornost – mi ćemo ispunjavati ono što piše u Briselskom sporazumu i planu implementacije, ali ne možemo da budemo odgovorni ako neko dodaje nove uslove Srbiji".

Italijanski ministar inostranih poslova je poručio da je njegova zemlja potpuno sigurna da proces evropskih integracija Srbije treba da ide korak napred i da postoje svi uslovi da Evropska komisija uskoro donese odluku o otvaranju poglavlja. Italija ceni sve što je Beograd uradio tokom dijaloga sa Prištinom, dodao je Paolo Đetiloni.

A govoreći na otvaranju 88. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO-a, potpredsednik Vlade Ivica Dačić je rekao Srbija ne osporava pravo na samoopredeljenje Kosova, ali osporava da se ono izvodi jednostranim aktima, bez dogovora sa državom od koje se otcepljuje, jer to otvara mogućnost presedana i u drugim državama.

Takođe, Dačić je rekao i da Srbija ne teži članstvu u NATO, jer je vojno neutralna, ali da vidi mogućnost daljeg unapređenja saradnje kroz program Partnerstvo za mir.

"Srbija prepoznaje važnost i ulogu koju NATO ima u sistmu regionalne bezbednosti. Pre svega ulogu koju ima na očuvanju mira i bezbednosti, posebno bezbednosti srpskog naroda na Kosovu, čiji je garant upravo NATO. Srbija želi da bude pouzdan, odgovoran i predvidiv partner i sagovornik NATO-a".

Na konferenciji o procesu skrininga, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je rekao da je Srbija napravila neophodan osnov za napredak u procesu pridruživanja i da značajno radi na sprovođenju ekonomskih reformi.

On je poručio da u Uniji postoji posvećenost proširenju koje će uključiti zemlje iz regiona i, kako je rekao, sve zemlje treba da budu pripremljene u naredne dve, tri godine za signale koji će dolaziti iz Brisela:

"Dosadašnje iskustvo pokazuje da u procesu pridruživanja EU treba odmah raditi na teškim pitanjima. Ona su bila različita od zemlje do zemlje. Znamo koja to to teška pitanja kada je reč o Srbiji, a brzo hvatanje u koštac sa njima je lekcija iz ranijih pristupanja".

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović je izrazila očekivanje da će Srbija tokom godine otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa EU. Ona je rekla da veruje da će - uz pomoć EU - Srbija 2018. godine uskladiti svoje zakonodavstvo sa evropskim, nakon čega sledi proces priprema za članstvo, koji će trajati nekoliko godina, zaključila je Joksimović.

XS
SM
MD
LG