nedelja, 01. maj 2016

Balkan

Prekinut protest na Jarinju

Srbi sa severa Kosova prekinuli su proteste na Jarinju gde su proteklih četiri dana blokirali radove na izgradnji prelaza za integrisano upravljanje.

Administrativni prelaz Jarinje (arhivski snimak)
Administrativni prelaz Jarinje (arhivski snimak)
Budimir Ničić
Srbi sa severa Kosova prekinuli su proteste na Jarinju gde su proteklih četiri dana blokirali radove na izgradnji prelaza za integrisano upravljanje. Oni su se povukli nakon što su ih predstavnici Skupština opština Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin potok obavestili o zaključcima sa zajedničke sednice koja koja je danas održana u Leposaviću.

Odbornici ovih opština doneli su odluku da se, iako se kako kažu ne slažu sa sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima, trenutno prekine sa protestom kod Jarinja gde se odvijaju radovi na izgradnji punktova za prelaz izmedju Kosova i Srbije.

Na sednici koja je trajala više od pet sati odluka je doneta jednoglasno, ali su pre glasanja sednicu napustili odbornici Srpske radikalne stranke.

Odbornici Skupština opština Zvečan, Leposavić, Zubin potok i Kosovska Mitrovica konstatuju da privremeno treba prekinuti proteste na lokalciji Jarinje, odnosno Šarpelj, iako se ne slažu sa sporazumom o integrisanom upravljanju na prelazima Jarinje i Brnjak. Od Vlade Republike Srbije se očekuje da obustavi započete radove na pomenutoj lokaciji”, navodi se u zaključcima sa zajedničke sednice.

Odbornici opština Zvečan, Zubin potok, Leposavić i Kosovska Mitrovica poručili su i da opštine i građani sa severa Kosova ostaju dosledni u stavu da ne prihvataju uspostavljanje granice sa Srbijom na Jarinju i Brnjaku i da ne prihvataju institucije iz Prištine

U slučaju pokušaja pretvaranja administrativnih prelaza u granične ili ukoliko od strane Prištine i međunarodne zajednice dođe do kršenja postignutog dogovora, protesti Srba sa severa Kosova će se nastaviti i radikalizovati”, navodi se u zaključcima.

Odluku o prekidu protesta na Jarinju odbornici su doneli nakon jučerašnjeg sastanka predsednika opština sa severa Kosova sa predstavnicima Vlasti u Beogradu, od kojih su kako se navodi, dobili garancije Vlade za slobodno kretanje robe i građana severa Kosova, preko prelaza Jarinje i Brnjak, do postizanja konačnog dogovora. Odbornici očekuju da i Skupstina Srbije potvrdi te garancije vlade kroz odgovarajuću skupštinsku rezoluciju.

Jedan od zaključaka bio je i da odbornici od najviših državnih organa zahtevaju  puno učešće Srba sa Kosova,  oko izrade platforme i utvrđivanaja zajedničke politike o Kosovu.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE