Linkovi

"Pozitivna atmosfera" na pregovorima o TPP-u


Ministri trgovine 12 zemalja Pacifičkog oboda sastali su se na Havajima da bi razmotrili sporazum o Transpacifičkom partnerstvu.
Ministri trgovine 12 zemalja Pacifičkog oboda sastali su se na Havajima da bi razmotrili sporazum o Transpacifičkom partnerstvu.

Pregovori o važnom trgovinskom sporazumu između 12 zemalja na obalama Pacifika na Havajima navodno se privode se kraju. Neki trgovinski stručnjaci ukazuju na pozitivnu atmosferu "pregovora“ što bi moglo da znači da je postizanje sporazuma na vidiku.

Ovaj krug pregovora trebalo bi da se okonča u petak. Međutim, predstoji još teških pregovora o mnogim pitanjima i proizvodima, među kojima su američki lekovi i japanski pirinač.

Japanski uzgajivači pirinča se pribojavaju da bi novi sporazum mogao da rezultira uvozom jeftinog pirinča, zbog čega bi oni ostali bez posla, i stoga traže zaštitu:

Premijer Japana Šinzo Abe zatražio je od japanskih pregovarača da urade ono što je najbolje za zemlju, i da insistiraju na tome.

Takođe postoje nesuglasice u vezi sa tim koliko dugo bi novi napredni lekovi bili pod zaštitom. Neke farmaceutske kompanije sa sedištem u Sjedinjenim Državama žele da imaju patent na 12 godina, dok trgovinski partneri smatraju da je to previse dug period.

Novinar dnevnika “Politiko” Dag Palmer, koji godinama prati trgovinska pitanja, veruje da je vremenski period tokom kojeg farmaceutske kompanije mogu da izbegnu razmenu podataka sa firmama koje proizvode jeftinije lekove, veoma važan za potrošače.

“Ideja je da će one povećati cenu lekova, tako što će odložiti plasiranje jeftinijih lekova na tržište“.

Osim nesuglasica u vezi sa poljoprivredom i lekovima, mnogi kritičari ovog sporazuma ukazuju da se njime ne štite radnici, ljudska prava i prirodna sredina.

Stručnjak za privredu i trgovinsku razmenu sa Azijom Čarls Morison smatra da je još moguće postići sporazum:

“Svi pregovarači pokazuju političku spremnost da konačno postignu sporazum“.

Prijatna atmosfera na ostrvu Maui mogla bi da pomogne da pregovarači postignu sporazum. Možda će im biti potrebna pomoć, jer su sadašnji pregovori složeniji od prethodnih razgovora, koji su imali za cilj da povećaju trgovinsku razmenu smanjenjem tarifa.

XS
SM
MD
LG