četvrtak, 11. februar 2016

Aktuelno

Pobeda nacionalista u Kataloniji

Savez regionalnog predsednika Artura Masa, koji se zalaže za otcepljenje od Španije, nije međutim uspeo da obezbedi većinu od 135 poslaničkih mesta

Regionalni predsednik Arturo MasRegionalni predsednik Arturo Mas
x
Regionalni predsednik Arturo Mas
Regionalni predsednik Arturo Mas
Glas Amerike
Nacionalističke partije u Kataloniji na severoistoku Španije, pobedile su na jučerašnjim regionalnim izborima, ali nisu uspele da dobiju mandat za referendum o nezavisnosti.

Zvanični rezultati pokazuju da su većinu mesta osvojili nacionalisti, ali da savez sadašnjeg regionalnog predsednika Artura Masa, koji se zalaže za otcepljenje od Španije, nije uspeo da obezbedi većinu od 135 poslaničkih mesta.

Socijalistička partija, koja se ne zalaže za nezavisnost, izgubila je osam mesta. Arturo Mas se zahvalio na podršci, ali je priznao da će morati da deli vlast. Njegova vlada u Kataloniji je raspisala prevremene izbore u okviru borbe za vlast sa centralnom vladom premijera Marijana Rahoja.

Na bogatu i industrijski razvijenu Kataloniju otpada 20 odsto bruto nacionalnog proizvoda, i Katalonci veruju da ne dobijaju dovoljno od centralnih vlasti u zemlji.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
10.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE