Linkovi

Odloženo lansiranje teretne kapsule


"Falkon 9" privatne kompanije SpaceX, 6. januar 2015.
"Falkon 9" privatne kompanije SpaceX, 6. januar 2015.

Lansiranje privatne bespilotne teretne svemirske letelice ka Međunarodnoj svemirskoj stanici odloženo je danas, neposredno pred poletanje iz američkog svemirskog centra na Floridi.

Odbrojavanje je prekinuto oko minut pre lansiranja rakete “Falkon 9”, kompanije SpaceX, i to zbog neočekivanog tehničkog problema.

Američka svemirska agencija NASA navodi da će ponovo pokušati lansiranje teretnog svemirskog broda u petak rano ujutro po lokalnom vremenu.

Raketa treba da prebaci više od dve tone zaliha, smeštenih u svemirsku teretnu kapsulu “Dragon”, na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Međutim, najveći test za ovu misiju nastupiće nekoliko minuta posle poletanja, kada bi donji deo rakete, visok 14 spratova, trebalo da se odvoji od gornjeg dela, a raketni motori da se automatski ponovo upale i pokušaju da navedu letelicu da se bezbedno spusti na veliku morsku platformu.

Uspešno spuštanje bi za SpaceX predstavljalo korak bliže cilju da jednog dana rakete mogu ponovo da se upotrebljavaju, što bi drastično smanjilo troškove lansiranja svemirskih letelica.

XS
SM
MD
LG