nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Pistorijus kaže da “devojku nije ubio namerno”

Pistorijus tvrdi da nije namerno ubio svoju devojku Rivu Stinkemp, kako se navodi u optužnici podignutoj protiv njega

Oskar Pistorius na suduOskar Pistorius na sudu
x
Oskar Pistorius na sudu
Oskar Pistorius na sudu
Glas Amerike
Južnoafrički olimpijski atletičar Oskar Pistorius tvrdi da nije namerno ubio svoju devojku Rivu Stinkemp, kako se navodi u optužnici podignutoj protiv njega. Pistorius se tereti za ubistvo sa predumišljajem, počinjeno u četvrtak, u njegovoj kući u Pretoriji.

Pismena izjava Pistoriusa pročitana je odmah posle odluke sudije da ne može da isključi mogućnost ubistva s predumišljajem.  U pomenutoj izjavi koju je pročitao branilac Pistorius je naveo da je bio uveren da je u kuću upao provalnik, kada je pucao u vrata svog kupatila, usmrtivši Rivu Stinkemp.

Atletičar je rekao da je bio “duboko zaljubljen” u Rivu i da je “apsolutno ojađen” njenom smrću. Advokati tvrde da je Riva slučajno ubijena i da bi Oskaru trebalo odobriti da se uz kauciju brani iz slobode.

Međutim, tužioci su izneli drugačiju sliku, navodeći da je 26-godišnji Pistorius morao da stavi proteze na noge da bi mogao da pređe sedam metara od svoje spavaće sobe do zaključanih vrata od kupatila, kroz koja je ispalio četiri metka. Inspektori kažu da je Riva Stinkemp usmrćena mecima iz pištolja kalibra devet milimetara, koji je registrovan na ime Oskara Pistoriusa.

Sudija Desmond Nair rekao je na saslušanju da se ubistvo sa predumišljajem ne može isključiti, ali da bi otpužnica mogla da bude ublažena kasnije. Ubistvo sa predumišljajem nosi moguću kaznu doživotnog zatvora. Kada mu je pročitana optužnica Pistorius se rasplakao.  
Dok je u Pretoriji trajalo saslušanje, u Port Elizabetu je obavljena privatna porodična sahrana Rive Stinkemp. Saslušanje optuženog biće nastavljeno sutra.

Pistorius je sportski heroj i nacionalni simbol u Južnoafričkoj Republici. On je ušao u istoriju prošlog leta kao prvi trkač bez obe noge koji se takmičio na Olimpijadi. Poznat je po nadimku “Blejd Raner”, jer umesto nogu trči sa tehnološki usavršenim protezama.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE