ponedeljak, 08. februar 2016

Aktuelno

Imigracija u fokusu političara

Procenjuje se da u Sjedinjenim Državama živi oko 11 miliona ilegalnih imigranata, dok se mnogi drugi nadaju da će preći granicu.

Predsednik Barak ObamaPredsednik Barak Obama
x
Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama
Džef Seldin
Očekuje se da će reforma imigracionog zakona biti jedna od centralnih tema u ovogodišnjem govoru predsednika Obame o stanju nacije. Medjutim, već sada, debata o ovom kontroverznom pitanju dobija zamah.

Procenjuje se da u Sjedinjenim Državama živi oko 11 miliona ilegalnih imigranata, dok se mnogi drugi nadaju da će preći granicu. Klaudija Hernandez došla je u Ameriku kao devojčica, a kao mnogi u njenoj situaciji, oseća pripadnost toj naciji.

"Provela sam ovde više od pola života, poštujem SAD. Ovo je moja zemlja.”

Samo nekoliko dana pošto je započeo drugi mandat, predsednik Obama počeo je da se zalaže za promene.

"Došlo je vreme za zdravorazumsku, sveobuhvatnu imigracionu reformu. Sada je vreme za to.”

Kongres je već počeo da održava pretrese o imigraciji, a dvostranačka grupa senatora, u kojoj je i bivši republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn, predstavila je sopstveni plan. 

"Suviše dugo nam je odgovaralo da dozvolimo tim ljudima da nam sredjuju bašte, služe hranu, čiste naše kuće pa čak nam čuvaju decu, a da im nismo pružali nijednu od beneficija koje našu zemlju čine tako velikom.”

Dvostranački plan poziva na čvršću kontrolu granica kao i pružanje imigrantima puta ka državljanstvu, na čemu predsednik Obama insistira. To brine Džima Gilkrista, osnivača gradjanske grupe “Projekat Minitmen” čiji volonteri sprovode nadzor granice sa Meksikom.
 
"Ako ćemo da dodelimo amnestiju 15 do 30 miliona ljudi koji se ilegalno nalaze u ovoj zemlji, daćemo amnestiju i 300 miliona koji će da dodju njihovim stopama u narednih nekoliko decenija.”

Drugi aktivisti i zakonodavci kažu da predlozi o zaštiti granice ne idu dovoljno daleko – iako SAD troše više novca na sprovodjenje imigracionih zakona nego kada se saberu svi ostali vladini programi sprovodjenja zakona. U medjuvremenu, pritisak je na predsedniku Obami, kao i na Kongresu. Dženet Murgia predvodi “La Razu”, najveću američku grupu za zaštitu ljudskih prava Hispanika.

"Realnost je da su latinoamerički i hispanski birači na izborni dan izašli na birališta imajući na umu ekonomiju, ali im je u srcima bila imigraciona reforma.”

Doživljavajući govor o stanju nacije kao platformu, zagovornici obe strane nadaju se da će nešto biti preduzeto, suviše svesni da su takve nade ranije već bile izneverene.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
05.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE