Linkovi

Aviokompanije obustavljaju letove zbog ebole


Nigerijski zdravstveni zvaničnici pregledaju putnike koji pristižu na međunarodni aerodrom u Lagosu, 4. avgust 2014.
Nigerijski zdravstveni zvaničnici pregledaju putnike koji pristižu na međunarodni aerodrom u Lagosu, 4. avgust 2014.

Britanski avioprevoznik "Britiš Evejz" drugi je veliki svetski avioprevoznik koji je obustavio letove u delove Zapadne Afrike zbog epidemije virusa ebole.

Britanska aviokompanija saopštila je da "zbog pogoršane zdravstvene bezbednosti" obustavlja letove za Liberiju i Sijera Leone do kraja meseca.

Sličnu odluku, ali za letove u Gvineju, pre tri dana donela je kompanija "Emirati".

Tri pomenute zemlje su najteže pogođene virusom ebole, od kojeg je ove godine umrlo skoro 900 ljudi u regionu Zapadne Afrike.

Svetska banka juče je obećala 200 miliona dolara pomoći Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu za poboljšanje zdravstvenog sistema i pomoći zajednicama da prebrode ekonomske posledice izazvane širenjem smrtonosne bolesti.

Neki pacijenti bolje posle uzimanja seruma

U međuvremenu, direktor njujorške bolnice Maunt Sinaj na Menhetnu Dejvid Rič saopštio je da je u bolnicu juče primljen pacijent, koji pokazuje simptome slične eboli. Pacijent je u izolaciji i na ispitivanjima. Rezultati testova biće poslati u Centar za kontrolu zaraznih bolesti, a rezultati se očekuju u roku od dva dana.

A dvoje Amerikanaca koji su se zarazili ebolom dok su radili u Zapadnoj Africi - lekar Kent Brentli i misionarka Nensi Rajtbol - navodno se osećaju bolje, pošto su primili eksperimentalni biotehnološki lek proizveden iz duvana.

Američki zdravstveni radnici već godinama vode kampanju protiv pušenja i upotrebe duvanskih proizvoda kao glavnih uzročnika raka, ali kalifornijska firma "Mapp Biopharmaceutical" sa samo devet zaposlenih, napravila je od lekovitih proteina iz biljke duvana serum protiv ebole, koji je nazvala "Z-Mapp".

Kompanija je dobila zadovoljavajuće rezultate testiranjem seruma na zaraženim majmunima, ali ga američka Uprava za hranu i lekove nije odobrila za upotrebu na ljudima.

Međutim, dvoje Amerikanaca dobili su lek pre povratka u SAD i prema nekim tvrdnjama osećaju se bolje. Nije jasno da li su njih dvoje dobili još neku dozu seruma, ali lekari upozoravaju da je proizvedena veoma mala količina, tako da je malo verovatno i da bi on mogao da pomogne u borbi protiv aktuelne epidemiju ebole u Zapadnoj Africi.

XS
SM
MD
LG