utorak, 03. maj 2016

Aktuelno

Somalija: Ubijen francuski talac?

Francusko ministarstvo odbrane navodi da je agent Deni Aleks po svemu sudeći poginuo tokom akcije spasavanja, dok njegovi otmičari tvrde da je živ

Francuski bezbednosni agent Deni AleksFrancuski bezbednosni agent Deni Aleks
x
Francuski bezbednosni agent Deni Aleks
Francuski bezbednosni agent Deni Aleks
Glas Amerike
Francuski vojni agent Deni Aleks, koji je držan kao talac u Somaliji od 2009. godine, po svemu sudeći je ubijen tokom akcije spasavanja koju su izvele francuske snage.

Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian je, kako prenosi dopisnik Glasa Amerike iz Pariza, rekao da su tokom operacije u gradu Bulmarer poginule dvije osobe na francuskoj strani.

Le Drian je naglasio da sve informacije upućuju na to da su Aleksa ubili njegovi otmičari. U sukobima je poginuo i jedan francuski vojnik, dok se jedan vodi kao nestao. Francusko ministarstvo odbrane saopštilo je da ubijeno 17 somalijskih boraca.

Pobunjenici iz terorističke organizacije Al-Šabab tvrde međutim da je nakon neuspjele spasilačke operacije Aleks i dalje bezbjedan i daleko od poprišta sukoba. Takođe navode da su uhvatili povrijeđenog francuskog vojnika.

Stanovnici grada Bulmarer navode da su čuli pucnjavu i eksplozije ubrzo nakon što su zapazili helikoptere. Takođe prenose da je bilo žrtava nakon sukoba, iako njihov identitet još nije poznat.

Deni Aleks je otet u hotelu u Mogadišu u julu 2009. godine, sa još jednim kolegom koji je ili pobjegao ili pušten na slobodu mjesec kasnije. Obojica su u Somaliji obučavala vladine snage koje su se borile protiv islamskih ekstremista.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE