Linkovi

Somalija: Ubijen francuski talac?


Francuski bezbednosni agent Deni Aleks
Francuski bezbednosni agent Deni Aleks

Francusko ministarstvo odbrane navodi da je agent Deni Aleks po svemu sudeći poginuo tokom akcije spasavanja, dok njegovi otmičari tvrde da je živ

Francuski vojni agent Deni Aleks, koji je držan kao talac u Somaliji od 2009. godine, po svemu sudeći je ubijen tokom akcije spasavanja koju su izvele francuske snage.

Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian je, kako prenosi dopisnik Glasa Amerike iz Pariza, rekao da su tokom operacije u gradu Bulmarer poginule dvije osobe na francuskoj strani.

Le Drian je naglasio da sve informacije upućuju na to da su Aleksa ubili njegovi otmičari. U sukobima je poginuo i jedan francuski vojnik, dok se jedan vodi kao nestao. Francusko ministarstvo odbrane saopštilo je da ubijeno 17 somalijskih boraca.

Pobunjenici iz terorističke organizacije Al-Šabab tvrde međutim da je nakon neuspjele spasilačke operacije Aleks i dalje bezbjedan i daleko od poprišta sukoba. Takođe navode da su uhvatili povrijeđenog francuskog vojnika.

Stanovnici grada Bulmarer navode da su čuli pucnjavu i eksplozije ubrzo nakon što su zapazili helikoptere. Takođe prenose da je bilo žrtava nakon sukoba, iako njihov identitet još nije poznat.

Deni Aleks je otet u hotelu u Mogadišu u julu 2009. godine, sa još jednim kolegom koji je ili pobjegao ili pušten na slobodu mjesec kasnije. Obojica su u Somaliji obučavala vladine snage koje su se borile protiv islamskih ekstremista.
XS
SM
MD
LG