sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Sapun inspiracija za preduzetnike

Zahvaljujući strasnom pristupu i obraćanju pažnje na najsitnije detalje, mali proizvođači sapuna polako osvajaju lokalno tržište

x
Faiza Elmasri
Sapun je jedan od proizvoda koji se koristi svakodnevno pa je ta činjenica inspirisala mnoge da prave  sapune po sopstvenom receptu, u svojim kuhinjama i prodaju ih u svom okruženju.   

U prodavnici  “Dancing Bear Toys and Gifts” možete naći ručno izrađene ukrase i poklone  poput sapuna za decu “SoapPrizes”, kojih nema u velikim prodajnim lancima .

U svakom sapunu je mali poklon, a pošto deca žele da što pre dođu do poklona stalno koriste sapun.”

Prodavačica Džoana Rizo svim mušterijama kaže da su sapuni kućne izrade i naglašava da je na ideju došla sedmogodišnja devojčica Džulija Skalači koja je želela da pokrene svoj biznis.

“Samo sam htela da vidim kako to izgleda, kako bih bila spremna, da jednoga dana kada odrastem, otvorim svoju kompaniju .”

Džuliji u izradi sapuna pomaže mama.

“Dopada mi se kako sapuni izgledaju kada ih izvadimo iz modle. Ako nam se izgled sapuna ne dopadne  istopimo ga i napravimo novi. Taj process možemo da ponavljamo sve dok  ga ne dovedemo do savršenstva.”

Bet Skalači je sa ćerkom počela da pravi sapune sa poklonima prošle godine. Kao stručnjak za marketing, ona je to shvtila kao deo obrazovnog programa za Džuli. 

Ona uči o vrednosti novca. Uči da ne može da potroši novac koji nema. Kupićemo nove modle , ali prvo moramo da prodamo toliko i toliko sapuna da bismo imale za modle.”

Ovo je proces učenja i za Bet.

“Mogo pokušaja, mnogo grešaka. Imali smo sapune po celoj kući, koje nismo prodali. Trebalo je dosta vremena da napravimo proizvod kakav smo želele.”

Četrdeset osmogodišnjem vojnom veteran, Kenu Stopinskom je trebalo 6 meseci da usavrši svoju idealnu formulu. Kada je pre dve godine u svojoj kuhinji pokrenuo biznis, “Alexandria Soap Works”, želeo je da njegovi proizvodi budu od isključivo prirodnih supstanci. Stopinski za pravljenje sapuna koristi vodu, natrijum hidroksid i tri vrste ulja: Kokosovo, palmino i maslinovo ulje.

“Svako ulje ima različita svojstva. Jedno je dobro za čišćenje, drugo regeneriše, a  neko pak učvršćuje teksturu sapuna.”

Ono što je najvažnije u procesu  izrade sapuna je razmera i mešanje sastojaka što traje oko sat vremena.

Sadržaj se sipa u kalup, umota i ostavi da odstoji preko noći. Ujutru ga odmotam, izvadim iz kalupa i pre nego što počnem da ga sečem sačekam oko pola sata da se ohladi.”

Jedan odlivak sapuna on iseče na 22 dela a onda moraju da odstoje dva meseca.

“Sva voda korišćena za izradu sapuna mora da ispari kako bi se sapun dobro stvrdnuo.

Zahvaljujući strasnom pristupu i obraćanju pažnje na najsitnije detalje, mali proizvođači sapuna polako osvajaju lokalno tržište.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE