nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno

Bleštava atrakcija u Smitsonijenu

Dijamant Houp, ili „Nada“, dugo je bio neosporna zvezda ovog muzeja, ali ga je nedavno nadmašio novi dragulj - akvamarin „Dom Pedro“.

Dragulj "Dom Pedro"Dragulj "Dom Pedro"
x
Dragulj "Dom Pedro"
Dragulj "Dom Pedro"
Suzan Log
Smitsonijenov Nacionalni prirodnjački muzej ima bleštavu novu atrakciju

Dijamant Houp, ili „Nada“, dugo je bio neosporna zvezda ovog muzeja, ali ga je nedavno nadmašio novi dragulj - akvamarin „Dom Pedro“. Postioci su se gurali sa novinarima da bi slikali obelisk u duginim bojama, visok preko 35 centimetara i težak dva kilograma. To je najveći uglačani akvamarin na svetu.

„Veoma je retko, veoma neobično, da bilo koji mineral proizvede kristal ove veličine i kvaliteta, koji može da se iseče u Dom Pedra.“

Većina bi bila isečena u delove nakita, poput ovih. A to bi bila sudbina i Dom Pedra, da nije bilo bogatih kolecionara dragog kamenja Džejn Mičel i njenog supruga Džefrija Blenda.

„Mislila sam da bi to bio veliki gubitak. Onda smo suprug i ja odlučili da ga kupimo. Nismo hteli da ga zadržimo u privatnoj kolekciji. Smatrali smo da bi trebalo da zadivi što više ljudi.“

Zbog toga su poklonili Dom Pedra Nacionalnom prirodnjačkom muzeju. Sa sedam miliona i 400 hiljada posetilaca prošle godine, to je najpopularniji muzej u Sjedinjenim Državama – velikim delom zaaljujući dijamantu „Nada“. Sada posetioci imaju još jedan izuzetan razlog da dodju u ovaj muzej.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE