nedelja, 14. februar 2016

Aktuelno / Globalne teme

Pahor u Briselu o slovenačkoj recesiji

Bivši premijer i novoizabrani predsednik Slovenije posetio je Brisel dok Slovenci strahuju da će se u njihovoj zemlji ponoviti grčki scenario.

Novoizabrani predsednik Slovenije Borut Pahor
Novoizabrani predsednik Slovenije Borut Pahor
Elvir Bucalo
Snažni protesti protiv mjera koje je objavila vlada Janeza Janše i mogućnost da se u Sloveniji ponovi grčki scenario, obilježili su dvodnevnu posjetu novoizabranog slovenačkog predsjednika Boruta Pahora Briselu.
 
"Svi su korumpirani, rade samo u vlastitom interesu. Tonemo, idemo putem Grčke..."

"Ova politička elita, ili je bolje reći - klika, se nije dokazala tokom proteklih dvadeset godina. Zaista nam trebaju neka nova lica", kažu nezadovoljni gradjani.
 
Ono što su protestanti u Sloveniji nazvali "sveslovenački ustanak" je bio direktan odgovor vladi Janeza Janše na mjere kakve sprovodi u zemlji, koja se do juče smatrala najsvjetlijim primjerom medju evropskim novopridošlicama.

Sa takvim bremenom je u Brisel, po prvi put u novoj funkciji, došao novoizabrani predsjednik zemlje, bivši evropski parlamentarac i premijer države, Borut Pahor - iza zatvorenih vrata se susreo sa predsjednikom Evropskog savjeta, Hermanom Van Rompujem, a potom ga je primio i predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc.
 
"Evropske institucije, kao što je Evropski parlament, će uvijek podržavati vašu zemlju", poručio je Šulc.
 
"Informisao sam predsjednika o najvažnijoim zadacima koje imamo kod kuće a to je stvaranje atmosfere povjerenja da bi se provele neophodne reforme i da bi izašli iz krize u kojoj smo već godinama...", rekao je slovenački predsjednik.
 
Biće to za novoizabranog predsjednika izazovan zadatak - za vladu kojoj sve više Slovenaca ne vjeruje, mjere koje, za sada, donose samo još teži život i zaduživanje, Slovenija se još od prošlog ljeta prepoznaje kao naredni kandidat za finansijsku podršku Evropskog stabilizacijskog fonda. Iako to uporno odbacuje vlada u Ljubljani, Jašina vlada se optužuje da joj je bliži Brisel od vlastitih gradjana:
 
"Janša treba da vidi kako lideri u Slovačkoj brane svoj narod, umjesto da ide u Brisel kao izdajnik i tamo njima plače", kaže jedan od demonstranata.
 
Od zemlje koja je, od izlaska iz bivše Jugoslavije udvostručila svoj bruto-nacionalni dohodak i bila prva iz novopridošlog bloka kojoj je dopušteno da se pridruži euro-zoni, Slovenija je danas zemlja u recesiji, sa smanjenjem ekonomskih efekata za 8 posto od 2009-te.
 
Ekonomski analitičari u Briselu, ali i šire, u njoj sva snažnije vide novu korisnicu evropskog finansijskog pojasa za spašavanje, a njeni gradjani, reprizu grčke drame.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
12.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE