Linkovi

Škotska ostaje deo Velike Britanije


Pristalice kampanje za ostanak Škotske u okviru Ujedinjenog Kraljevstva u Edinburgu slave ishod referenduma
Pristalice kampanje za ostanak Škotske u okviru Ujedinjenog Kraljevstva u Edinburgu slave ishod referenduma

Na referendumu o nezavisnosti, 55 odsto građana glasalo je protiv odvajanja od Ujedinjenog Kraljevstva, dok je 45 odsto bilo za. Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je da će ispuniti obećanje o davanju većih ovlašćenja Škotskoj, kada je reč o porezima, budžetu i socijalnoj zaštiti...

Premijer Škotske i lider Škotske nacionalne stranke Aleka Salmond ispunio je obećanje i podneo ostavku na oba položaja nakon što su birači, na istorijskom referendumu, glasali za očuvanje 307 godina stare unije sa Velikom Britanijom.

Odluka protiv nezavisnosti je jutros dočekala svijet. Na referendumu o nezavisnosti Škotske, 55 odsto građana glasalo je protiv odvajanja od Ujedinjenog Kraljevstva, dok je 45 odsto bilo za. Odluka birača izazvala je slavlje pojedinih u Edinburgu.

“Želim da ostanemo dio Ujedinjenog Kraljevstva. Ja sa.m dijelom Škotlanđanka i ponosna sam što sam Britanka”, rekla je jedna žena

Škotski premijer i lider kampanje za nezavisnost Aleks Salmond priznao je poraz i podneo ostavku.

“Moje vrijeme, kao lidera, je skoro završeno, ali se za Škotsku kampanja nastavlja i san nikada neće umrijeti”.

Lider kampanje protiv nezavisnosti Alister Darling bio je zadovoljan.

“Narod u Škotskoj je saopštio svoj stav. Izabrali smo jedinstvo umjesto podjela i pozitivnu promjenu umjesto nepotrebnog odvajanja”.

Dejvid Kameron
Dejvid Kameron

Britanski premijer Dejvid Kameron nije krio oduševljenje rezultatom. Najavio je da će Britanija ispuniti obećanje o davanju većih ovlašćenja Škotskoj, kada je riječ o porezima, budžetu i socijalnoj zaštiti. Ta prava, kako je poručio britanski lider, biće proširena i na Englesku, Vels i Sjevernu Irsku.

“Sada je vrijeme za Britaniju da se ujedini i krene naprijed. Ključni dio toga trebalo bi da bude izbalansirani dogovor, koji bi bio fer za narod u Škotskoj i za sve u Engleskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj”.

Odluka birača u Škotskoj izazvala je olakšanje na finansijskim tržištima, gdje su se investitori spremali za potencijalni haos. Ekonomisti međutim upozoravaju da je neizvjesnost i dalje prisutna.

“Glavni rizik za međunarodne investitore kada je riječ o Britaniji je politički. Da li će zemlja uspjeti da balansira Kameronove izjave, koje zvuče kao da pomalo odstupa od obećanja koja je dao. Biti fer prema Škotlanđanima je jedna stvar, ali on zna da ne može da natjera svoju partiju da ispuni ta obećanja. Nama je u stvari potrebna ustavna reforma”, smatra Bil Blejn.

U međuvremenu, širom svijeta, brojne reakcije povodom rezultata škotskog referenduma.

Predsjednik Barak Obama poručio je da su građani kroz debatu i emotivno, ali i mirno odlučivanje, podsjetili svijet na ogroman doprinos Škotske Ujedinjenim Kraljevstvu i svijetu.

Ishod glasanja je, očekivano, imao veliki odjek u Kataloniji koja takođe traži nezavisnost. Katalonski predsjednik Artur Mas rekao je odluka Škotlanđana neće uticati na volju Katalonaca da glasaju za odvajanje od Španije, i najavio da će potpisati dekret o održavanju referenduma najranije 9. novembra.

"Rezultat ne vidimo kao korak unazad, zato što mi u stvari želimo da nam se pruži šansa da glasamo. Škotlanđani su imali priliku da odlučuju o nezavisnosti i glasali su protiv. Ključna stvar je što su imali priliku da se izjasne. To pravo želimo i mi”.

Pojedini pak vide veliku opasnost u separatizmu – poput španskog premijera Marijana Rahoja.

“Duboko vjerujem u integraciju Evrope. To je put koji nam je omogućio da prevaziđemo tragedije iz naše istorije i da se uspješno suočimo sa budućim izazovima”.

Analitičari ističu da, uprkos rezultatu, primjer Škotske može imati dalekosežne posljedice.

“Škotska nacionalna partija je, održavanjem referenduma, otišla daleko ispred ostalih regiona koji žele nezavisnost. Oni će morati da vode unutrašnje bitke da dođu do te faze, ali će im primjer Škotske nesumnjivo biti zvijezda vodilja”, smatra Alister Mekejg.

O budućnosti Škotske odlučivao je rekordan broj birača, više od 85 odsto. Među njima, po prvi put, i šesnaestogodišnjaci.

XS
SM
MD
LG