Linkovi

Sirija: Uskoro primirje u Alepu?


Alepo, Sirija
Alepo, Sirija

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da bi uskoro moglo da bude uspostavljeno primirje koje bi zaustavilo sukobe vladinih snaga i pobunjenika u Alepu, gde je u novim okršajima poginulo 14 osoba

Izaslanik UN-a Stafan de Mistura je rekao kako želi da vrati dvomesečni prekid neprijateljstava u Siriji “na pravi put”. On se danas sastao sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim u Moskvi.

Izaslanik UN je razgovarao sa ruskim šefom diplomatije u pokušaju da se ponovo uspostavi primirje u Siriji.

“Prekid neprijateljstava je ključan i mi se svi nadamo, mada moramo biti oprezni u toj nadi, da postoje indikacije da ćemo možda u narednih nekoliko sati biti u stanju da ponovo uspostavimo prekid neprijateljstava. Kakvim god imenom to nazovemo, primirje ili ne-primirje, ono što Sirijci žele da čuju je da nema bombi, nema raketa, nema granatiranja, nema vazdušnih napada kako bi mogli da počnu da veruju u ono što pokušavamo da učinimo.”

Prekid vatre izmedju provladinih snaga i pobunjeničkih boraca počeo je u februaru, što je dovelo do dramatičnog smanjenja nasilja. Međutim, primirje je vrlo brzo počeo da se krši što su obe strane prijavile u više navrata.

Sukob je najintenzivniji oko grada Alepa gde su u vladinim vazdušnim napadima i artiljerijskim napadima pobunjenika tokom protekle nedelje stradale stotine ljudi. Lavrov je rekao da Rusija i Sjedinjene Države rade zajedno na praćenju prekida vatre.

Ministarstva odbrane obe zemlje imaju svakodnevne kontakte putem video linka koji će se pretvoriti u direktne kontakte osnivanjem, u narednim danima, rusko-američkog centra za brzo reagovanje u Ženevi koji će se baviti kršenjima prekida vatre.”

Kancelarija Lavrova je saopštila da je on juče razgovarao telefonom o toj situaciji sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, i apelovao na sve strane da “se strogo drže” primirja.

XS
SM
MD
LG