Linkovi

Džonson: Evrozona je održiva


Džonson: Evrozona je održiva
Džonson: Evrozona je održiva

Sajmon Džonson, viši saradnik instituta "Piterson" za međunarodnu ekonomiju je povodom dužničke krize u više zemalja Evropske unije i nesuglasica evropskih lidera u pogledu zajedničkih mera ekonomske politike, za naš program prokomentarisao izglede za opstanak evrozone.

Džonson: "Da, mislim da je evrozona održiva. Zapravo prilično sam uveren da će iz ove krize evrozona izaći još jača. Istovremeno, siguran sam da ćemo imati probleme u proleće 2011, uključujući pitanja vezana za brojna finansiranja i odlaganja isplate duga. Medjutim, u krajnjoj liniji, imaćemo integrisaniju evrozonu sa drugačijom regulativom, možda u drugačijem sastavu, sa više germanskom okosnicom, bar kad su u pitanju vrednosti. Ali, videćemo ko će zapravo biti na čelu i donositi ključne odluke.“

Glas Amerike: Predsednik Centralno evropske banke, Žan-Klod Triše je nedavno izjavio da je oporavak "na dobrom putu". Kada ćemo moći da vidimo rezultate?

Džonson: "Evropska ekonomija je samo delimično u problemima. Neki delovi te ekonomije, uključujući Nemačku i još neke zemlje severne Evrope zapravo su u dosta dobrom stanju. U tim delovima oporavak je u toku. Šire gledano, u ekonomski slabijim zemljama, oporavak je spor. Španija ima veliki problem na planu tržišta nekretnina, Portugal nije skoro zabeležio rast, dok su Irska i Grčka očigledno u dubokoj krizi. Znači, oporavak je veoma neujednačen što doprinosi pritisku u evrozoni na kraći rok. Dugoročno gledano, to će im pomoći da se konsoliduju, krenu napred i održe evrozonu."

XS
SM
MD
LG