Linkovi

Dačić: Dobro što poseta nije otkazana


Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić

Srbija ima političku volju za prevazilaženje situacije nastale nakon incidenta na fudbalskoj utakmici između reprezentacija Srbije i Albanije, izjavio je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić,

Srpski šef diplomatije učestvovao je u radu regionalnog skupa o učešću zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim operacijama UN.

Dobro je što poseta albanskog premijera Edija Rame Beogradu nije otkazana, već odložena za 10. novembar, ocenio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić i dodao da treba nastaviti regionalnu saradnju i o svemu otvoreno razgovarati.

U pozadini regionalnog skupa o učešću zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim operacijama UN, Dačić je rekao da je potrebno utvrditi istinu o tome kako je došlo do incidenata na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije, koji su podstakli tenzije i negativan razvoj odnosa:

"Mislim da je to dobra odluka, da poseta nije otkazana, ali da je odložena za dve nedelje, imajući u vidu ovu situaciju koja je bila povodom fudbalske utakmice. I da bi se malo i zajednički uradilo na pripremi pozitivne atmosfere za te sastanke."

Podsekretar za mirovne operacije UN Erve Ladsus je potvrdio da civilna misija UNMIK ostaje na Kosovu, radi sprovođenja mandata zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Kako je još rekao Ladsus, Srbija je osma zemlja u Evropi po broju pripadnika mirovnih misija svetske organizacije, a njeni policajci i vojnici su izuzetno kvalitetni i profesionalni:

"Video sam ih na terenu na Kipru i Libanu i znam da vaši vojnici i policajci uživaju veliko poštovanje zbog profesionalnih kvaliteta. I to je ono što nam treba."

Ministar spoljnih poslova Srbije je izneo podatak da se u sedam mirovnih misija nalazi više od 200 vojnika i policajaca iz Srbije i ocenio da je to veliki uspeh, jer Srbija nije član ni EU, ni NATO. Radi jačanja ugleda u svetu, cilj Srbije je da jača učešće u mirovnim misijama, rekao je Dačić, uz konstataciju da je Srbija u povoljnom položaju jer je prijatelj različitih strana u konfliktima.

XS
SM
MD
LG