Linkovi

Preko 70% Srba za pomirenje sa susedima


Srpski premijer dočekuje delegaciju iz BiH u Beogradu, 22. jul 2015.
Srpski premijer dočekuje delegaciju iz BiH u Beogradu, 22. jul 2015.

Kada bi izbori u Srbiji bili održani u nedelju, na njih bi izašlo 49 odsto građana, sigurno ne bi izašlo 26 odsto birača, a od onih koji bi glasali - čak 71 odsto, zna kome bi dalo podršku - pokazuju rezultati istraživanja agencije Faktor plus.

Lider SNS-a i premijer Srbije Aleksandar Vučić i dalje je ubedljivo najpopularniji političar u zemlji sa podrškom 56 odsto birača. Slede ga predsednik SPS-a i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa 32 odsto i predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa 31 odsto birača.

Prema rezultatima istraživanja agencije Faktor plus, bivši predsednik Srbije Boris Tadić ne stoji loše kod birača, dok predsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića podržava osam odsto, a podršku uskraćuje 64 odsto ispitanika.

Kada su u pitanju stranke – najveću podršku i dalje ima SNS.

"SNS u ovom trenutku, kao i u prethodnim mesecima ima oko 50 odsto podrške. Ponavljam još jednom – na 49 posto birača koji se opredeljuju da bi glasali na izborima. Na drugom mestu je SPS sa 9,2 procenta podrške", kaže Dejan Vuk Stanković iz agencije Faktor plus.

Demokrate imaju podršku 7,1 odsto birača, Srpska radikalna stranka 5,8 odsto, dok bi u koaliciji cenzus prešli Dveri i DSS, koje zajedno imaju nešto iznad pet odsto podrške građana.

Interesantan je odgovor građana na pitanje da li bi podržali stranku levičarskih opredeljenja, poput grčke Sirize, koja zagovara politiku protiv mera štednje i aranžmana sa MMF.

"Čak 35 posto građana bi dalo afirmativan odgovor po pitanju mogućnosti pravljenja pokreta nalik grčkoj Sirizi. Dakle pokreta koji bi bio skeptičan i koji bi odbijao politiku štednje", kaže Stanković.

Konačno, istraživanje agencije Faktor plus pokazuje i da 72 odsto građana Srbije podržava politiku pomirenja među narodima i državama bivše Jugoslavije, dok 17 procenata smatra da to nije dobar put. Ipak, 42 odsto građana na različite načine pokazuje skepsu prema tome da li je pomirenje ostvarivo.

XS
SM
MD
LG