Linkovi

Tomislav Nikolić položio predsedničku zakletvu


Pobednik predsedničkih izbora Tomislav Nikolić polaže zakletvu pred novim sazivom Skupštine Srbije.
Pobednik predsedničkih izbora Tomislav Nikolić polaže zakletvu pred novim sazivom Skupštine Srbije.

Novi predsednik je poručio da će se boriti za Srbiju koja će biti ravnopravni član EU i koja se nikada neće odreći suvereniteta nad Kosovom.

Novoizbrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas zakletvu u Skupštini Srbije i najavio da će se boriti za Srbiju koja će biti ravnopravni član EU i koja se nikada neće odreći suvereniteta i teritorijalnog integriteta nad Kosovom i Metohijom. Zakletvu su danas položili i novoizabrani poslanici Skupštine Srbije.

Pobednik predsedničkih izbora Tomislav Nikolić položio je danas zakletvu pred novim sazivom Skupštine Srbije, čime je i zvanično stupio na petogodišnju dužnost predsednika Srbije. U pratnji supruge, sinova i unučića, Nikolića je pred Domom Narodne skupštine dočekalo nekoliko hiljada pristalica Srpske napredne stranke, a u prvom obraćanju nakon polaganja zakletve on je poručio da će se boriti za Srbiju koja će biti ravnopravni član EU i koja se nikada neće odreći suvereniteta i teritorijalnog integriteta nad Kosovom i Metohijom.

U prisustvu bivših predsednika Srbije Milana Milutinovića i Borisa Tadića, predstavnika diplomatskog kora, vojske, policije, verskih zajednica, javnog i političkog života Srbije, Nikolić je u svom govoru rekao i da vidi Srbiju kao kuću sa dvoja vrata – prema istoku i prema zapadu. Novi predsednik je upozorio i na veoma tešku ekonomsku situaciju u zemlji:

"Srbija je zemlja koju razara opšta kriza. Dokaz za to je svakodnevni život građana. Neodgovorno i neznalački sprovedena privatizacija sa mnogim oblicima pljačke narodne imovine, a kao posledicu imamo nezaposlenost i siromaštvo. Korupcija, mito i kriminal svake vrste, što je proizvelo opštu nesigurnost građana i nepoverenje u institucije."

Obraćajući se novinarima nakon svečane sednice parlamenta, Nikolić je izrazio nadu da će pregovori DS-a i SPS-a biti uspešni, kako bi Srbija što pre dobila mandatara. On je naveo da će, ako do ponedeljka ne bude mandatara, nastaviti da pritiska političke stranke i da organizuje konsultacije sa izbornim listama koje su ušle u parlament.

Nikolić je najavio i da će sva sva saznanja o eventualnim uslovljavanjima Brisela u vezi sa Kosovom i Metohijom podeliti sa građanima Srbije, a kako je još rekao, razgovori Beograda i Prištine mogu odmah da budu nastavljeni:

"Po Ustavu vlada Srbije vodi spoljnu i unutrašnju politiku. Ja ću da odmah od ponedeljka ponudim konsenzus političkih stranaka na temu rešavanja problema koji imamo na Kosovu", naveo je Nikolić.

A pre malo pre Tomislava Nikolića, zakletvu su položili i novoizabrani narodni poslanici – na konstitutivnoj sednici kojom je predsedavao najstariji poslanik Zaharije Trnavčević verifikovani su mandati novih poslanika.

Posle sednice funkcionerka SNS Jorgovanka Tabaković je izjavila da očekuje da DS i SPS izađu pred predsednika Srbije s većinom, na čemu će im naprednjaci čestitati, dok je poslanik DS-a Božidar Đelić rekao da nema razloga za paniku zbog stanje u ekonomiji Srbije i javnim finansijama, ali da ima za zabrinutost:

"Što se tiće buduće skupštinske većine, a potom i vlade, jedna od prvih mera će biti upodobljavanje javnih finansija Srbije i štednja. Ono što je veoma bitno je da ta štednja bude štednja onih koji rade za i uz državu i koji imaju određene rezerve. A ne onih koji nemaju bilo šta više da štede."

U neformalnom razgovoru sa novinarima bivša predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović rekla je da očekuje da će skupštinsko rukovodstvo biti izabrano ove, a vlada naredne sedmice. Inače, planirano je da se inauguracija Tomislava Nikolića obavi 11. juna.

XS
SM
MD
LG