Linkovi

Većina za Vučića i SNS


Premijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić je sa 56 odsto podrške najpopularniji političar u Srbiji, dok SNS i dalje uživa najveće poverenje građana; Ulazak u EU podržava samo 42 odsto ispitanika

Na političkoj sceni Srbije ništa novo - istraživanje agencije Faktor plus pokazuje da i SNS, i Aleksandar Vučić i dalje imaju natpolovičnu podršku birača, dok ulazak Srbije u EU podržava samo 42 odsto ispitanika.

Sa 56 odsto podrške ispitanika Aleksandar Vučić je najpopularniji političar u Srbiji, dok Srpska napredna stranka, sa 51 odsto i dalje uživa najveće poverenje građana, pokazuje danas predstavljeno istraživanje javnog mnenja agencije Faktor plus. Kako je na konferenciji za novinare rekao Dejan Vuk Stanković, na drugom mesto je SPS, koja sama ima rejting od 9 odsto podrške:

"Ukoliko bi nastupila u okviru svoje koalicije u okviru koje se sada nalazi, mislim da bi njihov rezultat bio sigurno dvocifren, i kretao bi se u rasponu 13 do 15 posto. Demokratska stranka je negde konsolidovana na sedam procenata, i ostaje otvoreno pitanje koliki manevarski prostor ima da napreduje u biračkom telu."

Po istraživanju agencije Faktor plus cenzus bi prešla i Srpska radikalna stranka sa 5,8 odsto podrške. Dveri imaju podršku 2,9 odsto birača, DSS 2,8, dok su sve ostale stranke ispod 1,5 odsto. Istraživanje je pokazalo i da bi na izbore, kada bi se održali u nedelju, izašlo 50 odsto ispitanika:

"27 posto građana sigurno ne bi izašlo na izbore, dok 23 odsto ljudi još nema formiran stav. Ti koji nemaju formiran stav, u neku ruku jesu oni će biti predmet interesovanja stranaka u kampanji. To je jedan vrlo ozbiljan rezervoar budućih glasova."

A premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji učestvuje na međunarodnom forumu na Bledu je poručio da postoji samo jedan razlog zbog koga još razmišlja da li će se odlučiti na raspisivanje novih izbora. Kako je rekao, njega i MMF brine ishod i nastavak strukturnih reformi u slučaju raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. Zato su šanse za održavanje izbora 50:50 odsto, dodao je Vučić.

XS
SM
MD
LG