Linkovi

Smernice za uključivanje civilnog društva


Le sécrétaire général de l'ONU Ban Ki-moon, est accueilli par le premier vice-président, Gaston Sindimwso, à son arrivée à Bujumbura, le 22 février 2016
Le sécrétaire général de l'ONU Ban Ki-moon, est accueilli par le premier vice-président, Gaston Sindimwso, à son arrivée à Bujumbura, le 22 février 2016

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je istakao da podrška organizacijama civilnog društva u Srbiji ostaje jedan od prioriteta EU.

Vlada Srbije usvojila je smernice za uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka, a kako je danas najavila šefica kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Ivana Ćirković u pripremi je i donošenje priručnika sa modelima saradnje, kao i izmena Zakona o državnoj upravi.

Uz ocenu da smernice za uključivanje civilnog društva u poces donošenja propisa predstavljaju još jedan korak ka pridruživanju Srbije EU, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je istakao da podrška organizacijama civilnog društva u Srbiji ostaje jedan od prioriteta EU. Na današnjem predstavljanju smernica o uključivanju civilnog društva u proces donošenja odluka Devenport je rekao da one uvode novu praksu u rad javne uprave po uzoru na EU i Savet Evrope:

"Nadamo se da će ovaj dokument usmeriti državnu upravu na ovo sistemsko uključivanje organizacija civilnog društva u ranoj fazi donošenja odluka koje su važne za celo društvo. To podrazumeva proces planiranja i izrade propisa, ali takođe i praćenje njihove primene."

Govoreći o značaju civilnog sektora u pregovorima Srbije i EU, šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je ocenila da je učešće organizacija civilnog društva noseći element pregovaračkog procesa. Istovremeno, kaže Miščević, smernice su i odraz svega što se dešava u procesu pridruživanja Srbije EU:

"Proces evropskih integracija nije proces samo jedne vlade. Ona je odgovorna za njega, ali ga radi u jednom širem kontekstu. Radi ga za sve nas društvo, kao takvo. I tu, bez povratne informacije, bez učešća i partnerstva civilnog društva ne možemo biti dobri ni uspešni."

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je navela da se zalaže da smernice budu obavezne, jer u procesu donošenja zakonskih akata organizacije civilnog društva mogu da budu pokretači promena. A kako je najavila direktorka Vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Ivana Ćirković, osim smernica biće napravljen i priručnik s jasnim modelima saradnje, kao i Predlog izmena i dopuna Zakona o državnoj upravi u vezi sa odnosima državnih organa i civilnog društva.

XS
SM
MD
LG