nedelja, 01. maj 2016

Balkan

Počeo mandat novog ambasadora SAD

Novi američki ambasador Majkl Kirbi takodje se predstavio građanima Srbije kratkim video snimkom na Fejsbuku u kome je istakao da će mu prioritet biti podrška reformama.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je danas u Palati Srbija primio akreditivna pisma novog ambasadora SAD Majkla Kirbija.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je danas u Palati Srbija primio akreditivna pisma novog ambasadora SAD Majkla Kirbija.
Rade Ranković
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivna pisma novih ambasadora Mjanmara, Nemačke, Nigerije i SAD.

Predajući akreditive, novi američki ambasador Majkl Kirbi je rekao je da SAD i Srbija dele iste vrednosti i istu viziju budućnosti Zapadnog Balkana u EU, ali će, kako je istakao Kirbi, Srbija morati da razreši složeno pitanje Kosova ako želi da krene dalje na svom evropskom putu.

Po rečima Tomislava Nikolića pitanje Kosova i Metohije je važna tema političkog dijaloga dve zemlje, a po pitanju Kosova Srbija vodi doslednu politiku na liniji ustavnih obaveza i povelje UN:

„Dozvolite mi da i ovom prilikom istaknem posvećenost Beograda pregovaračkom procesu sa Prištinom i primeni postignutih dogovora, čime iskazujemo političku volju za suštinskim rešavanjem kosovskog pitanja i ostvarenjem evropske perspektive čitavog regiona. Srbija ostaje potpuno otvorena za dalje razgovore na najvišem nivou, pri čemu SAD vidi kao ključnog partnera u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja prihvatljivog za obe strane.“

Novi ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm je izrazio očekivanje da će Srbija brzo napredovati u približavanju EU, a Nikolić da se Srbiji na putu ka EU neche postavljati uslovi koji nisu važili za druge države:

Predstoji nam donišenje važnih i odlučujućih odluka u čemu očekujemo aktivnu podršku i razumevanje vaše zemlje. U cilju rešavanja kompleksnog pitanja Kosova i Metohije posebno bi nam bila dragocena podrška, da se dogovor postigne na kompromisan, pravedan i trajan način, kao doprinos stabilnosti i bezbednosti celog regiona Zapadnog Balkana i Evrope.“

Zanimljivo je i da se novi američki ambasador predstavio građanima Srbije kratkim video snimkom na Fejsbuku, u kome je istakao da će njegov glavni prioritet tokom mandata biti podrška unapređenju demokratskih reformi i pridruživanju Srbije EU. Kirbi je predstavio i svoju porodicu - suprugu Saru i ćerke Ketrin i Elizabet, koje mu se, kako je rekao, neće pridružiti u Srbiji.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE