petak, 27. novembar 2015

Aktuelno

Lideri Srbije u poseti zemljama EU

Tokom poseta Madjarskoj i Sloveniji Tomislav Nikolić i Ivica Dačić dobili nova uveravanja o podršci evropskim integracijama Srbije.

Premijer Srbije Ivica Dačić i njegov domaćin, premijer Slovenije, Janez Janša, Ljubljana, 14. novembar 2012.
Premijer Srbije Ivica Dačić i njegov domaćin, premijer Slovenije, Janez Janša, Ljubljana, 14. novembar 2012.
Rade Rankovic
Odnosi Srbije i Slovenije su na izuzetno visokom nivou, nema otvorenih političkih pitanja, a ekonomska saradnja je izuzetno dobra – ocenili su premijeri dve zemlje Ivica Dačić i Janez Janša. Srpski premijer koji boravi u dvodnevnoj poseti Ljubljani je istakao da još nisu iskorišćene sve mogućnosti, među kojima zajednički nastup na trećim tržištima, kao što je rusko.

Dva premijera su govorila i o važnosti izgradnje gasovoda Južni tok za obe zemlje, a sukcesija je istaknuta kao jedno od malobrojnih pitanja koje nije u potpunosti rešeno i koje će biti tema na budućim samiti-ma dve vlade, koji će se ubuduće održavati svake godine.

Govoreći o približavanju Evropskoj uniji Dačić se zahvalio Slove-niji na podršci koju daje evrointegracijama Srbije:

"Premijer Janša mi je rekao da će oni u narednom periodu, znači već u decembru biti čvrsto na poziciji da Srbija treba što pre da dobije datum za otpočinjanje pregovora o članstvu EU. Mi visoko cenimo tu podršku Slovenije."

I dok Ivica Dačić boravi u Sloveniji, predsednik Srbije Tomislav Nikolić se nalazi u poseti Mađarskoj, gde je sa predsednikom Janošom Aderom razgovarao o odnosima dve zemlje.

Dva predsednika su se saglasila da je vreme za prevazilaženje otvorenih pitanja u odnosima dveju zemalja, ali i za produbljivanje saradnje u oblasti ekonomije, kulture i evrointegracija. Tom prilikom Nikolić je konstatovao da je je Mađarska potrebna Srbiji na njenom evropskom putu kao prijatelj i promoter članstva u EU:

"Mi smo potpuno otvoreni za bilo koju sugestiju EU koja se tiče uslova koji su do sada postavljeni, a nisu ispunjeni. Otvoreno smo izrazili negodovanje zbog postavljanja novih uslova. Mirno očekujemo kada ćemo dobiti datum za pregovore."
        
Nikolić se sastao i sa predsednikom madjarskog parlamenta Laslom Koverom i tom prilikom sagovornici su istakli značaj srpsko-mađarskog istorijskog pomirenja i odluke da se formira komisija za ispitivanje istorijskih činjenica tokom Drugog svetskog rata.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
26.11.2015
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE