Linkovi

Nacionalizam stalna pretnja na Balkanu


Predsednici Skupština Srbije i Crne Gore, Maja Gojković i Ranko Krivokapić, tokom susreta u Podgorici (skupština.me)
Predsednici Skupština Srbije i Crne Gore, Maja Gojković i Ranko Krivokapić, tokom susreta u Podgorici (skupština.me)

Predsednici Skupština Crne Gore i Srbije u Podgorici poručili da su razvoj demokratije i vladavina prava jedini način borbe protiv nacionalizma

U Podgorici je danas boravila predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković. Ona i njen crnogorski kolega Ranko Krivokapić, poručili su da je nacionalizam zlo koje u Evropi traje dugo, kao i da je jedini način borbe protiv takvih prijetnji - razvoj demokratije i vladavine prava.

Predsjednica srpskog parlamenta Maja Gojković, rekla je da je Crna Gora napravila korake ispred Srbije u integracijama ka Evropskoj uniji i da parlament Srbije ima mnogo toga da nauči. Zato je, kaže, razgovarano o potrebi da dva parlamenta uže i dinamičnije sarađuju u razmjeni iskustva. Gojković je ocijenila da je saradnja između Srbije i Crne Gore na visokom nivou i da su odnosi između dvije države dobri.

Ona je kazala da je provokacija na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija izašla iz okvira uobičajenih provokacija na sportskim dešavanjima i da je očigledno da je to bila politička provokacija.

“Koji su ciljevi provokacije, pokazaće se u budućnosti, pretpostavljamo destabilizacija ovih prostora i zaustavljanje procesa regionalne saradnje koji su započeti otkako su formirane nove vlade, prije svega Vlada u Srbiji”, navela je ona.

Gojković je uputila sve, koji imaju snove kad je u pitanju nacionalizam, da dobru formu usmjere ka radnim mjestima i ka reformskim procesima.

“I to procesima koji obuhvataju dobru saradnju, nalaženje prostora za saradnju, da bi obični građani bolježivjeli, jer od nacionalizma nema dobrog života i drago mi je da je Vlada Srbije donijela mudru politčku odluku da se ne otkazuju razgovori sa predsjednikom Vlade Albanije, nego da se samo odlože za određeno vrijeme”, kazala je Gojković.

Govoreći o incidentu na fudbalskoj utakmici u Beogradu, Krivokapić je rekao da je nacionalizam zlo koje u Evropi traje dugo, kao i da će biti stalna prijetnja na Balkanu.

“Razvoj demokratije, građanskog društva, slobode u cjelini, vladavine prava, drugačije ekonomsko vladanje, jedina su borba protiv toga”, poručio je on.

Krivokapić je kazao da politika izgradnje takvih društava, mora biti prioritet.

“Sve ostalo je ulazak u krug koje takve prijetnje i takvi provokatori žele da ostvare. Mi želimo da radimo ovo što radimo i to je odgovor koji trajno može ta pitanja skloniti u stranu, vjerovatno nikad konačno”.

Krivokapić je zaključio da politika proaktivne sradanje na ključnim oblastima evropskih integracija umanjuje, ako ne i potpuno eliminiše za neki period takve prijetnje. Predsjednicu srpskog parlamenta, osim crnogorskog kolege, primili su najviši crnogorski zvaničnici, predsjednik države Filiip Vujanović i premijer Milo Đukanović.

XS
SM
MD
LG