Linkovi

Konstruktivan razgovor Nikolića i Tadića


Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić i prethodnik na toj funkciji Boris Tadić
Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić i prethodnik na toj funkciji Boris Tadić

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegov prethodnik Boris Tadić uputili poruku o potrebi saradnje svih državnih institucija

U Beogradu su se danas sastali novi i stari predsednik, Tomislav Nikolić i Boris Tadić, a počeli su i pregovori DS-a, SPS-a i koalicija oko ove dve stranke o formiranju nove vlade. Dogovoreno i da Nikolić do kraja nedelje položi zakletvu u Skupštini Srbije.

Ako je suditi po tonu zajedničkog obraćanja i celog današnjeg događaja u zgradi Predsedništva Srbije moglo bi se reći da su Tomislav Nikolić i Boris Tadić imali konstruktivan razgovor sa koga su uputili zajedničku poruku o potrebi saradnje svih državnih institucija na izgradnji zemlje.

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio da očekuje da će položiti zakletvu do kraja nedelje, kao i da je sa Tadićem razgovarao o tome kako Srbija treba da izgleda u budućnosti. Nikolić je najavio i da će kao predsednik omogućiti da mandat odmah dobije onaj ko obezbedi većinu, kako bi se vlada što pre formirala:

"Moja dužnost, a i ja tako mislim, je da svakome ko obezbedi većinu u parlamentu odmah, bez oklevanja omogućim da zakažr sednicu Narodne skupštine na kojoj će dobiti taj mandat. Mislim da sam mnogo više optimizma možete da gledate makar u tu politički stabilnost Srbije u budućnosti."

Bivši predsednik Boris Tadić je rekao da je sa novoizabranim predsednikom Tomislavom Nikolićem razgovarao ne samo o prenosu nadležnosti već kako treba da funkcionišu institucije u Srbiji. Jako važno da se institucije države što pre konstituišu i da u sinergiji krene njihovo funkcionisanje,rekao je Tadić:

"Imali smo veoma dobar razgovor predsednik Nikolić i ja. Govorili smo o tome da primopredaja dužnosti treba da protekne na najbolji mogući način, kako bi se izbeglo vreme institucionalnog vakuuma. Saglasili smo se da je potrebno što pre formirati sve institucije Srbije nakon opštih izbora koje smo imali."

Nikolić je danas razgovarao i sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović o održavanju sednice Skupštine Srbije na kojoj će položiti zakletvu, kao i sa liderom socijalista Ivicom Dačićem. A Dačić i Tadić su danas predvodili početne razgovore dve koalicije o formiranju nove vlade. Pokušaćemo da definišemo osnovni vrednosni kodeks funkcionisanja Vlade Srbije u narednom periodu, njene ciljeve, njene planove, kako se raspodeljuje odgovornost, koji su planovi i koje su obaveze u prvih 100 dana, najavio je lider DS-a pre sastanka, dok je predsednik SPS-a rekao da očekuje dogovor sa dojučerašnjim partnerima koji će biti u interesu Srbije:

"Mislim da zato bi trebalo da se pronađe način kako da u uslovima krize, uz restriktivnu fiskalnu politiku i štednju uopšte, koja treba da postoji tamo gde može, da se pronađe i način kako da podstaknemo razvoj privrede, da povećamo plate, a ne samo da ih smanjujemo – i da to bude politika za naredni period."

A o tome koje će stranke ili koalicije još biti partneri demokratama i socijalistima u budućoj vladi, to je stvar razgovora koji će se voditi između ove dve stranke, izjavio je predsednik DS-a Boris Tadić.
XS
SM
MD
LG