Linkovi

Problemi medija isti u jugoistočnoj Evropi


Medijska konferencija za jugoistocnu Evropu u organizaciji OEBS-a pod nazivom "Glavni izazovi za slobodu medija u jugoistocnoj Evropi - kreiranje politike za buducnost".
Medijska konferencija za jugoistocnu Evropu u organizaciji OEBS-a pod nazivom "Glavni izazovi za slobodu medija u jugoistocnoj Evropi - kreiranje politike za buducnost".

Medijska situacija u celom regionu jugoistočne Evrope je gotovo identična, a u svim državama problemi su isti - ocena je sa današnjeg skupa o medijima.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović dobila uveravanja o državnih zvaničnika da postoji politička volja da se reše problemi u medijskoj sferi.

Uz ocenu da u regionu jugoistočne Evrope nema napretka kad je reč o slobodi medija, predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović je ukazala da su problemi u svim zemljama regiona manje-više isti – od pitanja nezavisnosti regulatornih tela i finansijske nezavisnosti javnog servisa, do napada na istraživačko novinarstvo

Na današnjoj međunarodnoj konferenciji o medijima održanoj u Beogradu, Mijatovićeva je poručila da u nezavisnu uređivačku politiku medija ne bi trebalo da se mešaju ni država, ni biznismeni. Dodatni problem nisu zakoni, već činjenica da se dobri zakoni ne sprovode, kaže Mijatovićeva:

"Restriktivno medijsko zakonodavstvo i slaba praksa primene unapredjenih medijskih zakona donose medijima u jugoistočnoj Evropi pravnu nesigurnost a nedostatak znanja kod sudija i sudova dovodi do slabljenja medijskih sloboda", navodi Dunja Mijatović.

Kako je istakao šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, umesto direktnog političkog pritiska sada postoji ekonomski pritisak koji se sprovodi putem oglašavanja i kupovine reklamnog prostora. Po rečima Dežera, neophodno je i da se država povuče iz vlasništva nad medijima, a još jedan posao koji treba da se uradi je i analiza medijske strategije, koja je doneta pre godinu dana, ali iz nje nije puno toga primenjeno, ocenio je evropski zvaničnik:

"Očigledna je činjenica da se od prošle godine nije bog zna šta dešavalo u medijskoj strategiji. To je razumljivo jer smo prolazili kroz složenu i dugotrajnu političku kampanju. Ali sad je krajnje vreme da pogledam medijsku strategiju da vidimo kako taj proces može da se pomeri napred."

Ministar kulture Bratislav Petković izjavio da se nova vlada susrela sa velikim problemima u medijskoj sferi – od neuređenog medijskog prostora, do javnog servisa koji je u krizi:

"Već i sama konstatacija problema upućuje i na glavne pravce koji će oblikovati buduću politiku Vlade Srbije u medijskoj oblasti. A to su: jačanje i konsolidacija postojećih javnih servisa – RTS-a i RTV-a, kao i održivo i trajno rešavanje njihovog finansiranja. Jačanje njihove dopisničke mreže, bez regionalnih javnih servisa, postepeni izlazak države iz vlasništva nad medijima, ali i obaveznu transparentnost njihovog vlasništva i finansiranja."

Inače, predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović se sastala sa državnim zvaničnicima Srbije, od kojih je, kako je rekla dobila uveravanja da postoji politička volja da se reše problemi u medijskoj sferi. Kancelarija OEBS-a za slobodu medija je spremna da pomogne u izradi medijskih zakona, ali i da kritikuje ako vidi da stvari u Srbiji ne idu onako kako je dogovoreno, istakla je Mijatovićeva.
XS
SM
MD
LG