Linkovi

Sporazum Srbije i Makedonije


Ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije, Ivica Dačić i Nikola Poposki, tokom susreta u Skoplju (mfa.gov.rs)
Ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije, Ivica Dačić i Nikola Poposki, tokom susreta u Skoplju (mfa.gov.rs)

Ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije potpisali su u Skoplju sporazum o zajedničkom korišćenju prostorija diplomatsko - konzularnih predstavništava

Tokom današnjeg boravka u Skoplju ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potpisao je sa makedonskim kolegom Nikolom Poposkim sporazum o zajedničkom korišćenju diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije Ivica Dačić i Nikola Poposki ocenili danas tokom razgovora u Skoplju da su odnosi dve zemlje u velikom usponu i da bi takvu saradnju trebalo nastaviti. Dva ministra su tom prilikom potpisala Sporazum dve vlade o zajedničkom korišćenju prostorija diplomatsko-konzularnih predstavništava, koji će, po rečima Dačića omogućiti racionalno raspolaganje resursima i uskoro bi trebalo da se definiše u kojim će to zemljama biti:

"Srbija podržava evropsku budućnost Makedonije i mi smatramo da je ovaj region neopravdano godinama i decenijama potcenjivan u odnosu na druge delove Evrope. Zato ceo ovaj region zaslužuje da što pre uđe u EU."

Poposki je rekao da su obe zemlje kandidati za članstvo u EU, da Srbija već pregovara, a da Makedonija duži vremenski period ne može da to ostvari. Ali definitivno sva poglavlja koja se odnose na evropske integracije unapređujemo i sprovodimo reforme. Možemo da imamo veoma plodnu saradnju, dodao je šef makedonske diplomatije:

"Republika Srbija i Republika Makedonija imaju mnogo zajedničkih projekata, mnogo prioriteta i mnogo poslova povezanih sa ekonomijom i političkim prioritetima. I faktor kome obe zemlje teže je punopravno članstvo u EU."

Dačić je tokom boravka u Skoplju uputio poziv makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom da 16. i 17. decembra u Beogradu prisustvuje sastanku kineskog premijera sa premijerima 16 zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope. Takođe, on je najavio da će se sa šefom makedonske diplomatije ponovo sresti već sledeće nedelje u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, gde će biti održan sastanak ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG