Linkovi

Lajčak: EU i NATO najbolja perspektiva


Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Slovačke i izaslanik EU Miroslav Lajčak tokom sastanka u zgradi Vlade Srbije.
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Slovačke i izaslanik EU Miroslav Lajčak tokom sastanka u zgradi Vlade Srbije.

Specijalni izaslanik EU izjavio je danas da, uprkos krizi u EU, ne postoji bolja perspektiva za zemlje zapadnog Balkana od članstva u EU i NATO, ukoliko one to žele.

Najbolja perspektiva za zemlje zapadnog Balkana je članstvo u EU i NATO, poručio je na današnjem Bezbednosnom forumu u Beogradu specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, a zvaničnici Srbije istakli da će učiniti sve da Srbija nastavi evropski put.

Ministar spoljnih poslova Slovačke i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio je danas da, uprkos krizi u EU, ne postoji bolja perspektiva za zemlje zapadnog Balkana od članstva u EU i NATO, ukoliko one to žele.

Učestvujući u radu Beogradskog bezbednosnog foruma, Lajčak je rekao da Srbiju čeka prazna stolica u EU, a ovdašnjoj javnosti i političarima je poručio da ne treba previše da brinu oko stavova pojedinih političara i stranaka, već da treba da se usredsrede na suštinu - a to je da izgradnja evopske realnosti.

Po njegovoj oceni, Srbija ne treba previše da se fokusira na datume, već da pokaže odlučnost u sprovođenju obaveza:

Najvažnije je da EU, države članice vide da je srpska Vlada odlučna u sprovođenju tih obaveza koje preuzela na sebe u februaru ove godine. I da je spremna da nastavi proces reformi i proces približavanja EU. To je ključ i to će odlučiti o tome kakve će biti preporuke Evropske komisije i kakva će biti odluka Evropskog saveta u decembru”, naveo je Lajčak.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić je ponovio ocenu da očekuje da Srbija najkasnije do polovine iduće godine dobije datum za početak pregovora, kao i da će prvi uslov Unije biti pitanje Kosova. Vučić je poručio da će Srbija učiniti sve da se problem na Kosovu i Metohiji reši mirnim putem, jer, kako je rekao, Srbija želi da bude deo mira u Evropi:

Prvo i ono što je njima najvažnije – a to je pitanje Kosova i kako ćemo rešavati probleme, naročito na severu Kosova. Zatim, to je pitanje kako i na koji način, da li ćemo u saradnji sa njihovim službama umeti i moći da rešavamo pitanje prekograničnog terorizma, kako i na koji način zajednički da se obračunamo sa radikalnim islamom i sa mnogim drugim pretećim pojavama”, istakao je Vučić.

A kako je najavio premijer Srbije Ivica Dačić, vlada će raditi na izgradnji novih mostova poverenja sa Prištinom i zemljama u okruženju. Po njegovoj oceni nedavni ratovi na Balkanu nisu dobili definitivan epilog, ali se prepoznaje naglašena tendencija sagledavanja nužnosti mirnog rešavanja nesporazuma i otvorenih pitanja, kaže Dačić.

Za premijera Srbije Kosovo je potencijalno najveći izvor nestabilnosti na Balkanu, a priznavanje Kosova od pojedinih država u regionu udaljilo je rešavanje tog problema od konstruktivnog dijaloga na osnovama međusobnog poverenja, kaže Dačić:

Vlada koju predvodim nastojaće da iznađe rešenja za sve probleme i da izgradi nove mostove – kako sa zemljama u okruženju, tako i sa privremenim institucijama samouprave u Prištini. U skladu sa doslednošću zvanične politike Srbije, a na osnovu jednoglasno usvojene Rezolucije Saveta bebednosti UN, i uz podršku EU, biće nastavljeni razgovori Beograda i Prištine sa ciljem rešavanja životnih problema svih građana na Kosovu i Metohiji.”

A u odvojenom razgovoru sa evropskim izaslanikom, Dačić je izjavio da očekuje da predstojeći izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije bude objektivan i da uvaži činjenicu da nova vlada radi tek dva meseca, dok je Lajčak je ukazao da su evropski put Srbije i kosovsko pitanje povezani i da Srbija u dijalogu sa Kosovom treba bude ozbiljan partner koji ima svoje interese.

Lajčaka je primio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je, kako je saopšteno iz Predsedništva, poručio da će Srbija ispuniti sve što je do sada dogovoreno u vezi s Kosovom i Metohijom.
XS
SM
MD
LG