Linkovi

Usvojena Rezolucija o Kosovu


Poslanici Skupstine Srbije raspravljali su danas o Predlogu rezolucije o Kosovu, koja ce predstavljati osnov za razgovore sa vlastima Kosova
Poslanici Skupstine Srbije raspravljali su danas o Predlogu rezolucije o Kosovu, koja ce predstavljati osnov za razgovore sa vlastima Kosova

Skupština Srbije usvojila je večeras, posle celodnevne rasprave, Rezoluciju o osnovnim principima za političke razgovore sa Prištinom.

Skupština Srbije usvojila u nedelju nešto iza ponoći i nakon celodnevne žustre rasprave Rezoluciju o Kosovu koju je podržala većina stranaka.

Rezoluciju su podržale sve stranke osim LDP-a, LSV-a i DSS-a i samostalnog poslanika Rize Haljimija. Za nju je glasalo 175 poslanika dok je 19 bilo protiv.

Prije toga, Vlada Srbije je skinula oznaku tajnosti sa Platforme o Kosovu.

Premijer Ivica Dačić.je novinarima u Skupštini Srbije nakon sednice Vlade rekao da je to dogovoreno sa šefovima poslaničkih grupa.

"Nema tajni, razlika je u svega dva pasusa. Platforma će biti objavljena na sajtu vlade", rekao je Dačić.

Skidanje oznake tajnosti sa Platforme koja prati rezoluciju bio je uslov Demokratske stranke da podrži vladin predlog.

Demokratska stranka povukla je ranije amandman na Predlog rezolucije, po kome bi se u obrazloženju Rezolucije uvrstila izvorna platforma predsednika Srbije, koja je predviđala prekid dijaloga sa Prištinom. Na taj potez DS se, prema rečima šefa poslaničke grupe te partije Borislava Stefanovića odlučila, pošto je od Dačića dobila obećanje da će sa platforme za pregovore biti skinuta oznaka tajnosti.

Inače, zasedao je i skupštinski Odbor za Kosovo, koji je predložio Skupštini na usvajanje tri nova amandmana, koja proizilaze iz primedbi koje su u podnetim amandmanima navele DS i DSS.

Jednim od amandmana predlaže se da se u tekst dokumenta prenese deo iz obrazloženja kojim se predviđa da se sve nadležnosti, koje kao rezultat pregovora budu poverene Prištini, budu potvđene ustavnim zakonom.

Tokom burne rasprave potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je rekao da ga je "baš briga" da li će poslanici Demokratske stranke podržati Predlog rezolucije o Kosovu, ocenivši da je stav te partije neodgovoran i neozbiljan. Prema njegovim rečima, vladajuća koalicija, je na predlog Tomislava Nikolića, pokušala da dobije široku podršku u parlamentu za rezoluciju, čemu se on lično protivio.

U svojoj reakciji, predlagač u ime Demokratske stranke i ministar za Kosovo u bivšoj vladi Goran Bogdanović naglasio je da je svrha amandmana, koji je predložila, pa povukla njegova stranka, da se javno pokaže da li vlast stoji iza platforme koju su Srbi sa Kosova prihvatili. Drugi cilj njihovog predloga bio je da se utvrdi postoji li državna platforma za Kosovo.

Inače, na početku zasednja, premijer Dačić je obrazložio predloženi dokument, i tom prilikom poslanicima rekao da je Srbiji potrebna pragmatična politika, a da će se u pregovorima insistirati na formiranju autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu.

„O Kosovu ne možemo više da pričamo na nivou mita i bajki, nego teških činjenica. Ne može naš predsednik na Kosovo na proslavu Božića. Istina je da mi ne priznajemo nezavisnost Kosova, ali neko drugi vlada najvećim delom Kosova i sa njim moramo da nađemo rešenje. Da to rešenje zadovolji i Srbe i Albance. Zato Vlada i predsednik Srbije ne predlažu samo tekst rezolucije i platforme, već žele da nađemo i rešenje", rekao je Dačić.

Potom je, upravo na predlog premijera, proglašena pauza u zasedanju, tokom koje su šefovi poslaničkih grupa razmatrali amandmane Demokratske stranke, među kojima i onaj, koji je, prema rečima Dačića, izazvao „čitavu uzbunu“.

Platforma čije su integrisanje u Rezoluciju predlagali poslanici DS-a je, podsetimo, između ostalog predviđala i mogućnost prekida tehničkih razgovora s Prištinom, što je kasnije izbačeno iz teksta.

Ako ćete vi dame i gospodo iz Demokratske stranke u tom slučaju glasati za ovu rezoluciju – ako se prihvati vaš amadman, spreman sam da u ime vlade o tome razgovaram. Spreman sam, ali želim da svi znaju da je to vaša nova politika. Vaš amandman je gotovo istovetan sa amandmanima DSS-a i sa zahtevima SRS-a. Vlada će ga prihvatiti ukoliko to doprinosi konsenzusu u Srbiji", poručio je Dačić.

Predlog DS-a, koji je ocenjen kao suprotan od politike za koju se ova, danas najveća opoziciona, do skoro vladajuća partija, zalagala dok je bila stožer vladajuće koalicije, objasnio je njihov šef poslaničke grupe i pregovarač bivše vlade sa Prištinom Borislav Stefanović. Reč je, kako tvrdi, o političkom manevru čija je svrha bila da vlada Srbije „pokaže svoje pravo lice“.

Cilj našeg amandmana je da se vlada najzad istera na čistac i pokaže da je platforma predsednika Nikolića, koja je nama ponavljam, neprihvatljiva – nešto što ne postoji u bilo kakvom političkom ili pravnom opticaju. Prema tome, DS želi da se usvoje svi njeni amandmani, a najvažniji od svih je amandman na tačku 1 koji traži da se pozivamo na platformu za vođenje političkog dijaloga. S obzirom da je ta platforma nepoznata da niko ne zna kako izgleda i da suštinski u ovoj zemlji postoje dve platforme, pored svega drugogo što oni govore – ukoliko vlada prihvati sve naše amandmane, mi ćemo povući amandan poslanika Bogdanovića koji je tražio da se platforma predsednika stavi u obrazloženje", naveo je Stefanović.

Takav stav Stefanovića naišao je na oštru kritiku savetnika predsednika Srbije Marka Đurića, koji amandman DS-a vidi kao “kopernikanski obrt" u politici te stranke prema Kosovu.

„Ovo je fundmamentalna promena odnosa prema pitanju dijaloga u Briselu i čitavom nastavku daljeg političkog procesa i zbog toga je neophodno da se vlada Srbije izjasni o ovom predlogu. Po onome što je moglo da se čuje iz reči premijera, vlada je spremna da se izjasni o amandmanu DS-a. Mi smo sigurni da DS ozbiljno pristupa radu Skupštine, te da se ne može očekivati da oni zbog dnevno političkih igrarija možda pod pritiskom međunarodne zajednice povuku amandman koji su podneli", ocenio je Đurić.

Zasedanje Parlamenta, pratile su i najave protesta ultradesničara okupljenih u pokretu "Nikad granica", kao i nacionalističke vanparlamentarne Srpske radikalne stranke.

Policija je oba skupa zabranila, ali su se radikali ipak okupili ispred Skupštine, oko koje su razmeštene pojačane policijske snage.

Preuzeto od "RSE"

XS
SM
MD
LG