sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Rezolucija pred poslanicima, platforma tajna

Dva dokumenta - rezolucija i platforma o Kosovu- rezultat su danas postignutog dogovora predsednika Srbije i Vlade o daljem dijalogu sa Prištinom

Danas je u Vladi Srbije, uz prisustvo predsednika Srbije Tomislava Nikolića, odrzana sednica Vlade na kojoj je državni vrh raspravljao o Kosovu. Danas je u Vladi Srbije, uz prisustvo predsednika Srbije Tomislava Nikolića, odrzana sednica Vlade na kojoj je državni vrh raspravljao o Kosovu.
x
Danas je u Vladi Srbije, uz prisustvo predsednika Srbije Tomislava Nikolića, odrzana sednica Vlade na kojoj je državni vrh raspravljao o Kosovu.
Danas je u Vladi Srbije, uz prisustvo predsednika Srbije Tomislava Nikolića, odrzana sednica Vlade na kojoj je državni vrh raspravljao o Kosovu.
Rade Ranković
Pred narodnim poslanicima u subotu će se, na vanrednoj sednici parlamenta naći opšti principi o dijalogu sa Prištinom u formi Rezolucije, dok će platforma o Kosovu ostati van očiju javnosti – kao dokument koji predstavlja taktiku Beograda.

Rezolucija i platforma o Kosovu predstavljaju suštinu današnjih, uspešno okončanih razgovora koji su pokazali jedinstvo predsednika Srbije i Vlade Srbije – poručili su danas posle razgovora Tomislav Nikolić i Ivica Dačić. Nikolić je izrazio očekivanje da će i svi poslanici u Skupštini Srbije pokazati da shvataju važnost trenutka i da će podržati Rezoluciju. A platformi – Tomislav Nikolić kaže:

"Ima izmena. Suština je potpuno ista – ima ublažavanja ivica, tako bih otprilike rekao. A naravno i sugestija da bi neki delovi mogli da budu tumačeni kao prestanak pregovora odmah, kao prestanak našeg ispunjavanja uslova EU za otpočinjanje pregovora sa EU – takve sumnje su morale da budu odklonjenje, i jesu otklonjenje."

Kako je objasnio premijer Srbije – ovde se ne radi o pregovorima o konačnom statusu Kosova, već o organizaciji i životu, a samim tim, kaže Dačić, i o vlasti na teritoriji KiM koja nije međunarodno priznata. Po njegovim rečima polazi se od toga da Srbija ne priznaje Kosovo, a cilj dijaloga sa Prištinom je da se stvore preduslovi srpska zajednica bude u mogućnosti da jača i raste u miru i sigurnosti:

"Mi smo spremni da učinimo dodatne ustupke u cilju prevladavanja trenutnog stanja u odnosima između srpskog i albanskog naroda, ali nismo spremni da činimo ustupke koji bi doveli do ugrožavanja naših nacionalnih i državnih interesa. Postizanje obostrano prihvatljivog rešenja imalo bi značajnu ulogu u ubrzanju evropskih integracija čitavog regiona."

Najavljujući da se dijalog u Briselu nastavlja iduće nedelje, Dačić je istakao da će se razgovarati o dažbinama, administrativnim prelazima i pi-tanju državljanstva Srba na Kosovu, ali će teme biti i one koje se spominju u platformi, kaže premijer:

"Ja na znam da li ljudi uopšte shvataju da je ovo prvi put da je Beograd predložio rešenje za paralelizam i paralizu institucija na Kosovu, koje nije priznato kao nezavisna država, ali kome se priznaje celovitost u smislu teritorije po Rezoluciji 1244. Ovo je prvi put da je predloženo da postoji srpska zajednica i autonomija na Kosovu, i da postoji prištinska vlast čija je, na kraju krajeva, ta autonomija deo."

Ivica Dačić je ocenio i da je greška što su Srbi na Kosovu poslednjih 13 godina slušali Beograd umesto da su napravili svoju vrstu autonomije na teritoriji Kosova i Metohije. Ovako razgovaramo o institucijama Srbije na Kosovu, a nama su potrebne institucije Srba koji žive na Kosovu, objasnio je premijer.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE