nedelja, 20. april 2014

Aktuelno

Rasprava o budućoj platformi za Kosovo

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će se u procesu izrade platforme razgovarati i sa Srbima sa Kosova i da će saslušati sva relevantna mišljenja

Predsednik Vlade Srbije Ivica DačićPredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić
x
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić
Veličina slova - +
Rade Ranković
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je danas u susretu sa britanskim ambasadorom Majklom Devenportom želju da problem Kosova bude rešen pre kraja njegovog predsedničkog mandata. Nikolić je obavestio britanskog ambasadora i o izrade platforme o Kosovu.

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić do kraja nedelje upoznati šefove opozicionih poslaničkih grupa sa situacijom na Kosovu i Metohiji i planom državnog rukovodstva kako da se reši taj problem. Nakon sastanka sa premijerom Češke Petrom Nečasom, Dačić je rekao da će se u procesu izrade platforme za Kosovo i Metohiju razgovarati i sa Srbima iz Pokrajine i da će saslušati sva relevantna mišljenja:

"Ne možete da napravite platformu koja bi vas mogla dovesti u situaciju da posle toga ne možete ni napred ni nazad. Veoma je delikatna i ozbiljna situacija u kojoj se nalazi država i narod. Naravno, kad tome dodate i ekonomsku situaciju – onda je neophodno da postoji jedinstvo."

Govoreći o nastavku evropskih integracija, Dačić je naveo da je od ključne važnosti da se naprave pozitivni koraci u narednih šest meseci, jer bi u suprotnom zbog nekih procesa u Evropi, a pre svega izbora u Nemačkoj, to pitanje moglo da bude odloženo do 2014. godine. A u Skupštini Srbije poslanici su se bavili i platformom o Kosovu koju priprema vlast.

Naspram poslanika vladajuće koalicije koji su objašnjavali da je u toku završno usaglašavanje platforme o Kosovu, opozicija smatra da je taj dokment zakasneo ako je uopšte i do sada napisan. Poslanik DS-a i bivši šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović smatra da ne treba očekivati ništa spektakularno od platforme o Kosovu:

"Mi ćemo sa punom pažnjom proučiti tu platformu i doneti stav o eventualnoj podršci ili ne. Ali, bojim se da ova vlast nema plan i nema jasan stav oko tog pitanja, kao što su već do sada i pokazali. Mi smo bili napadani za razne stvari, mi smo bili najveći izdajnici srpskog naroda po njihovim rečima. A pogledajte šta oni danas rade – ja ne znam kako se onda ovo zove, ako smo mi bili izdajnici."

Poslanik LDP-a Bojan Đurić je ocenio da platforme neće biti u narednim danima, da će Srbija utonuti u period slava, jedne i druge Nove godine i da će od sredine januara sve biti zaboravljeno. Po njegovim rečima očigledno da tog dokumenta nije ni bilo jer vlast beži od odgovornosti:

"Vidite šta se dešava danas na Jarinju? Pa ova vlast je uspela u onome što je radila i prethodna vlast – da svojim interpretacijama dogovora koje je postigla u Briselu zapravo slaže ljude na severu Kosova i da danas ponovo imate proteste oko jedne vrlo životne stvari – da li se i kako se naplaćuje carina."

Kako smatraju u DSS-a vlast ne mora mnogo da žuri sa platformom, a po oceni Slobodana Samardžića platforma bi morala da pokaže volju države da očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet i da prekine da sa EU vodi takvu vrstu dijaloga u kojem gubi. Vlada sprovodi jednu drugu platformu o kojoj ne govori, a to je plan Martija Ahtisarija, rekao je Samardžić.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
18.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...