utorak, 09. februar 2016

Aktuelno

Rasprava o budućoj platformi za Kosovo

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će se u procesu izrade platforme razgovarati i sa Srbima sa Kosova i da će saslušati sva relevantna mišljenja

Predsednik Vlade Srbije Ivica DačićPredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić
x
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić
Rade Ranković
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je danas u susretu sa britanskim ambasadorom Majklom Devenportom želju da problem Kosova bude rešen pre kraja njegovog predsedničkog mandata. Nikolić je obavestio britanskog ambasadora i o izrade platforme o Kosovu.

Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić do kraja nedelje upoznati šefove opozicionih poslaničkih grupa sa situacijom na Kosovu i Metohiji i planom državnog rukovodstva kako da se reši taj problem. Nakon sastanka sa premijerom Češke Petrom Nečasom, Dačić je rekao da će se u procesu izrade platforme za Kosovo i Metohiju razgovarati i sa Srbima iz Pokrajine i da će saslušati sva relevantna mišljenja:

"Ne možete da napravite platformu koja bi vas mogla dovesti u situaciju da posle toga ne možete ni napred ni nazad. Veoma je delikatna i ozbiljna situacija u kojoj se nalazi država i narod. Naravno, kad tome dodate i ekonomsku situaciju – onda je neophodno da postoji jedinstvo."

Govoreći o nastavku evropskih integracija, Dačić je naveo da je od ključne važnosti da se naprave pozitivni koraci u narednih šest meseci, jer bi u suprotnom zbog nekih procesa u Evropi, a pre svega izbora u Nemačkoj, to pitanje moglo da bude odloženo do 2014. godine. A u Skupštini Srbije poslanici su se bavili i platformom o Kosovu koju priprema vlast.

Naspram poslanika vladajuće koalicije koji su objašnjavali da je u toku završno usaglašavanje platforme o Kosovu, opozicija smatra da je taj dokment zakasneo ako je uopšte i do sada napisan. Poslanik DS-a i bivši šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović smatra da ne treba očekivati ništa spektakularno od platforme o Kosovu:

"Mi ćemo sa punom pažnjom proučiti tu platformu i doneti stav o eventualnoj podršci ili ne. Ali, bojim se da ova vlast nema plan i nema jasan stav oko tog pitanja, kao što su već do sada i pokazali. Mi smo bili napadani za razne stvari, mi smo bili najveći izdajnici srpskog naroda po njihovim rečima. A pogledajte šta oni danas rade – ja ne znam kako se onda ovo zove, ako smo mi bili izdajnici."

Poslanik LDP-a Bojan Đurić je ocenio da platforme neće biti u narednim danima, da će Srbija utonuti u period slava, jedne i druge Nove godine i da će od sredine januara sve biti zaboravljeno. Po njegovim rečima očigledno da tog dokumenta nije ni bilo jer vlast beži od odgovornosti:

"Vidite šta se dešava danas na Jarinju? Pa ova vlast je uspela u onome što je radila i prethodna vlast – da svojim interpretacijama dogovora koje je postigla u Briselu zapravo slaže ljude na severu Kosova i da danas ponovo imate proteste oko jedne vrlo životne stvari – da li se i kako se naplaćuje carina."

Kako smatraju u DSS-a vlast ne mora mnogo da žuri sa platformom, a po oceni Slobodana Samardžića platforma bi morala da pokaže volju države da očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet i da prekine da sa EU vodi takvu vrstu dijaloga u kojem gubi. Vlada sprovodi jednu drugu platformu o kojoj ne govori, a to je plan Martija Ahtisarija, rekao je Samardžić.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
08.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE