sreda, 23. april 2014

Aktuelno

Nikolić sa opozicijom o platformi

Nakon što je o platformi za Kosovo informisao ambasadore EU i drugih zemalja, predsednik Srbije danas je taj dokument predstavio i liderima srpske opozicije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovara sa  predsednikom Demokratske stranke Draganom Djilasom o nacrtu platforme za rešenje problema Kosova Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovara sa predsednikom Demokratske stranke Draganom Djilasom o nacrtu platforme za rešenje problema Kosova
x
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovara sa  predsednikom Demokratske stranke Draganom Djilasom o nacrtu platforme za rešenje problema Kosova
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovara sa predsednikom Demokratske stranke Draganom Djilasom o nacrtu platforme za rešenje problema Kosova
Veličina slova - +
Rade Ranković
Lideri opozicionih stranaka danas su bili u prilici da se upoznaju sa platformom o Kosovu koju priprema vladajuća koalicija. U kabinetu kod predsednika Srbije predstavnici opozicije su imali priliku da razmene mišljenja sa Tomislavom Nikolićem.

Nakon što je o platformi za Kosovo informisao ambasadore EU i drugih zemalja, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, danas je taj dokument predstavio i liderima srpske opozicije. Prvi je u Nikolićev kabinet ušao novi predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas, koji je nešto kasnije, na posebnoj konferenciji za novinare, platformu ocenio kao populističku i nerealnu. On je naročito osudio to što platforma sadrži i predlog za prekid tehničkog dijaloga sa EU, što bi, po oceni Đilasa, značilo prekid evropskih integracija:

"Čitajući na prvi mah tekst platforme možemo da zaključimo da danas Srbija ima dve politike prema Kosovu i Metohiji: jednu politiku i jedan stav koji ima neposredno izabrani predsednik, i koji na to ima sasvim ustavno pravo. I drugi stav vlade koji nam se kroz priču o teškim odlukama i prihvatanju nekih stvari svaki dan sa svih strana servira."

LDP teško može da podrži platformu za Kosovo u obliku u kom je predstavljena, rekao je lider te partije i ocenio politiku vlade prema kosovskom pitanju kao podmuklu. Uz poziv premijeru da se izjasni o ovom dokumentu, Čedomir Jovanović je istakao da katalonski ili model Republike Srpske nisu prihvatljivi za rešenje kosovskog pitanja, već je, po njegovoj oceni Ahtisarijev plan i dalje najbolje rešenje za Srbe sa Kosova:

"Moramo bežati od rešenja koja su neprihvatljiva za kosovske Albance i rešenja koja podsećaju na neuspele projekte iz prošlosti. Tu pre svega mislim na model Republike Srpske, jer pre svega je u interesu srpskog naroda mora biti saniranje tog sukoba na Kosovu. Svakako nam ne treba još jedna Bosna, pored ove koju imamo kao pretnje stabilnosti."

SVM spreman je da podrži platformu o Kosovu, ukoliko ona uvažava real-nost na terenu i da je usmerena ka izvlačenju maksimalno mogućeg za građane koji žive na Kosovu i Metohiji, izjavio je lider te stranke Ištvan Pastor. A kako smatra predsednik DSS-a Vojislav Koštunica nacrtom platforme o Kosovu predviđena su rešenja kojima se uvode nove institucije i niz nadležnosti za autonomiju Srba na Kosovu.  ne i da se ne zasniva na planu "Ahtisari plus":

"Ono uvodi mnoge institucije, utvrđuje niz nadležnosti kad je reč autonomiji Srba na Kosovu. Jedino što ostaje ta dilema – pitanje da li je to autonomija Srba unutar Kosova kao nezavisne države, ili pak autonomija Srba unutar Kosova kao autonomne srpske pokrajine."

A danas je premijer Srbije Ivica Dačić upozorio je je rano govoriti o konačnim rešenjima za Kosovo i da Srbiji nije cilj da donosi dokumente koji neće biti ostvarljivi. Po njegovim rečima postoje različita mišljenja i ideje na koji način pristupiti praktičnom rešavanju problema, među kojima je i paralelizam institucija na Kosovu i Metohiji. U svakom slučaju, platforma nije sveto pismo, poručio je premijer Srbije.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
22.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...