ponedeljak, 08. februar 2016

Aktuelno

Nikolić sa opozicijom o platformi

Nakon što je o platformi za Kosovo informisao ambasadore EU i drugih zemalja, predsednik Srbije danas je taj dokument predstavio i liderima srpske opozicije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovara sa  predsednikom Demokratske stranke Draganom Djilasom o nacrtu platforme za rešenje problema Kosova Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovara sa predsednikom Demokratske stranke Draganom Djilasom o nacrtu platforme za rešenje problema Kosova
x
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovara sa  predsednikom Demokratske stranke Draganom Djilasom o nacrtu platforme za rešenje problema Kosova
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovara sa predsednikom Demokratske stranke Draganom Djilasom o nacrtu platforme za rešenje problema Kosova
Rade Ranković
Lideri opozicionih stranaka danas su bili u prilici da se upoznaju sa platformom o Kosovu koju priprema vladajuća koalicija. U kabinetu kod predsednika Srbije predstavnici opozicije su imali priliku da razmene mišljenja sa Tomislavom Nikolićem.

Nakon što je o platformi za Kosovo informisao ambasadore EU i drugih zemalja, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, danas je taj dokument predstavio i liderima srpske opozicije. Prvi je u Nikolićev kabinet ušao novi predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas, koji je nešto kasnije, na posebnoj konferenciji za novinare, platformu ocenio kao populističku i nerealnu. On je naročito osudio to što platforma sadrži i predlog za prekid tehničkog dijaloga sa EU, što bi, po oceni Đilasa, značilo prekid evropskih integracija:

"Čitajući na prvi mah tekst platforme možemo da zaključimo da danas Srbija ima dve politike prema Kosovu i Metohiji: jednu politiku i jedan stav koji ima neposredno izabrani predsednik, i koji na to ima sasvim ustavno pravo. I drugi stav vlade koji nam se kroz priču o teškim odlukama i prihvatanju nekih stvari svaki dan sa svih strana servira."

LDP teško može da podrži platformu za Kosovo u obliku u kom je predstavljena, rekao je lider te partije i ocenio politiku vlade prema kosovskom pitanju kao podmuklu. Uz poziv premijeru da se izjasni o ovom dokumentu, Čedomir Jovanović je istakao da katalonski ili model Republike Srpske nisu prihvatljivi za rešenje kosovskog pitanja, već je, po njegovoj oceni Ahtisarijev plan i dalje najbolje rešenje za Srbe sa Kosova:

"Moramo bežati od rešenja koja su neprihvatljiva za kosovske Albance i rešenja koja podsećaju na neuspele projekte iz prošlosti. Tu pre svega mislim na model Republike Srpske, jer pre svega je u interesu srpskog naroda mora biti saniranje tog sukoba na Kosovu. Svakako nam ne treba još jedna Bosna, pored ove koju imamo kao pretnje stabilnosti."

SVM spreman je da podrži platformu o Kosovu, ukoliko ona uvažava real-nost na terenu i da je usmerena ka izvlačenju maksimalno mogućeg za građane koji žive na Kosovu i Metohiji, izjavio je lider te stranke Ištvan Pastor. A kako smatra predsednik DSS-a Vojislav Koštunica nacrtom platforme o Kosovu predviđena su rešenja kojima se uvode nove institucije i niz nadležnosti za autonomiju Srba na Kosovu.  ne i da se ne zasniva na planu "Ahtisari plus":

"Ono uvodi mnoge institucije, utvrđuje niz nadležnosti kad je reč autonomiji Srba na Kosovu. Jedino što ostaje ta dilema – pitanje da li je to autonomija Srba unutar Kosova kao nezavisne države, ili pak autonomija Srba unutar Kosova kao autonomne srpske pokrajine."

A danas je premijer Srbije Ivica Dačić upozorio je je rano govoriti o konačnim rešenjima za Kosovo i da Srbiji nije cilj da donosi dokumente koji neće biti ostvarljivi. Po njegovim rečima postoje različita mišljenja i ideje na koji način pristupiti praktičnom rešavanju problema, među kojima je i paralelizam institucija na Kosovu i Metohiji. U svakom slučaju, platforma nije sveto pismo, poručio je premijer Srbije.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
05.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE