Linkovi

Vukčević: Tužilaštva nastavljaju posao


Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević
Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević

Srspki tužilac je ocenio da se u Srbiji uvrežilo uverenje da po prestanku rada Haškog tribunala neće više biti ni krivičnog progona počinilaca ratnih zločina što, kako je rekao, nije istina

Prestankom rada Tribunala u Hagu neće prestati progon počinilaca ratnih zločina, već će taj posao nastaviti regionalna tužilaštva, objasnio je danas srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević prilikom potpisivanja Memopranduma o saradnji sa Hasanom Bubakarom Dželouom, tužiocem MMKS-a

Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Hasan Bubakar Dželou potpisao je danas u Beogradu sa tužiocem Srbije za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem memorandum o rezumevanju, kojim se s predviđa saradnja sa tim telom, koje, inače, preuzima funkcije tužilaštva Haškog tribunala. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije obavilo je dobar posao, ocenio je tom prilikom Dželou:

"Memorandum koji smo danas potpisali predstavlja okvir za saradnju između moje kancelarije Mehanizma i ovdašnje kancelarije tužioca, i to u mnogim oblastima. Ali, pre svega u razmeni informacija i ostalih stvari vezanih za nastavak rada na lokalnim ratnim zločinima."

Srspki tužilac je ocenio da se u Srbiji uvrežilo uverenje da po prestanku rada Haškog tribunala neće više biti ni krivičnog progona počinilaca ratnih zločina, što, kako je rekao Vladimir Vukčević, nije istina. Po njegovim rečima taj posao sada prelazi u nadležnost pravosuđa država u regionu, i u tome će biti dragocena pomoć MMKS, kao rezidualnog mehanizma Haškog tribunala, ističe Vukčević:

"Tužilaštvo potpisivanjem sporazuma ne preuzima obavezu da podiže optužnice u pojedinim novim slučajevima, nego je ono samo u obavezi da razmotri dokaze koje je prikupio Haški tribunal. Pa ako iz dokaza proizlazi da je neko počinio krivično delo, ono će tako i da postupa. Ali nema tu obaveze da neka gotova optužnica koja je podignuta – da mi sad imamo obavezu da postupamo po njoj."

Vukčeviće je objasnio i da je pomoć MMKS-a važna i zbog pristupa bazi podataka Haškog tribunala, koja je ogromna, dokumentima, materijalnim dokazima i svedocima. On je rekao da je na današnjem sastanku sa Dželouom razgovarao i o tome kako da se otklone neke formalnosti koje smetaju u saradnji, kako bi tužioci mogli efikasnije da rade.

XS
SM
MD
LG