ponedeljak, 02. maj 2016

Balkan

Stefanović: U četvrtak izbor nove vlade

Dok poslanici Skupštine Srbije raspravljaju, u Vojvodini se priprema prekomponovanje političke scene.

Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije
Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije
Rade Ranković
Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović za sutra je zakazao posebnu sednicu na kojoj će biti izabrana nova vlada Srbije, a dok poslanici raspravljaju, u Vojvodini se priprema prekomponovanje političke scene u Novom Sadu i drugim gradovima i opštinama tako što bi SPS raskinula uspostavljene lokalne koalicije SPS-a i DS-a.

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su danas članove Republičke izborne komisije i zamenike generalnog sekretara Skupštine, a za sutra posle podne predsednik parlamenta Nebojša Stefanović je zakazao posebnu sednicu na kojoj bi trebalo da bude izabrana nova vlada.

U senci današnje skupštinske rasprave, lider URS-a Mlađan Dinkić je najavio da se priprema prekomponovanje lokalne političke scene u nekoliko opština i gradova u Vojvodini. Na zahtev naprednjaka, razmatra se mogućnost da se Novom Sadu, Kikindi, Somboru i još nekim mestima formiraju lokalne samouprave koje bi sledile koaliciju na republičkom nivou.

Preduslov da bi se to dogodilo je da SPS raskine koaliciju sa demokratama koje su već formirane u ovim gradovima i zajedno da naprednjacima i URS-om formira novu lokalnu većinu. Posle formiranja pokrajinske vlasti i odluke da DS-a ne ide u koaliciju sa SPS-om, očito je da više ne postoji politički blok između socijalista i demokrata, izjavio je funskcioner SPS-a Dušan Bajatović:

“Naši koalicioni partneri – i SNS i URS i drugi žele da se lokalne vlasti, tamo gde je to moguće, upobode sa onom političkom voljom koja postoji i na nivou Republike. Svugde tamo gde procenimo da je to racionalno verovatno će se takve stvari i dogoditi.”

 “Siguran sam da neće u svim gradovima doći do prekomponovanja, ali tamo gde postoji loša saradnja pretpostavljam da će do toga doći. I apsolutno je sigurno da je Dragan Đilas dobio ogromnu podršku Beograđana i bilo bi nelegitimno čak i razmišljati a kamoli ići na bilo kakve promene u Beogradu”, ističe Mladjan Dinkić.

Sa druge strane, predsednik vojvođanske Vlade Bojan Pajtić smatra da se pravljenjem novih koalicija u vojvođanskim gradovima i opštinama ne rešavaju problemi, već se uspostavlja nestabilnost, a problemi ne rešavaju:

I ako namerava da umesto da se bavi rešavanjem problema građana, ruši stabilne lokalne samouprave u kojima je gradonačelnik iz neke druge stranke koja je pobedila, a koja nije u većinskoj koaliciji u Republici, neka mu je Bog u pomoći. Jer on ne zna šta radi.”

A prema podacima organizacije Transparentnost Srbija za osam dana ističe obaveza političkih stranaka da na svojim sajtovim objave imena donatora čiji su prilozi veći od prosečne mesečne zarade u Srbiji, odnosno od oko 38.000 dinara. Po podacima koje je izneo programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić stranke u Srbiji nisu objavile imena 120 donatora koji su za finansiranje izbornih kampanja priložili više od 109 miliona dinara.

Nadležni organi treba da pročešljaju izveštaje stranaka o finansiranju kampanje, dodao je Vladimir Goati i objasnio da je to veoma važno jer takvim tajnim  finansiranjem pojedinih partija uticajni ljudi iz senke žele da ostvare redistribuciju uticaja na političkoj sceni.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: filadelfija iz: ohayo
26.07.2012 09:27
Na lokalu je potrebna vlast koja ce biti ogledalo volje grajana u tim sredinama!


od: optant iz: Zapadna Backa
26.07.2012 09:25
Izglasavanjem nove Vlade na nivou republike ,treba da dodje ,gde je to moguce i di pravljenja nove vlasti na lokalu!


od: Nas milenijum
26.07.2012 09:22
Koliko zelja za ostankom na vlasti moze da zaslepi DS,tako da i svoje promasaje ,pokazuju kao uspeh!


od: nikol k iz: backa
26.07.2012 09:20
Vlas u Vojvodini kao da hvata panika!
Imam utisak da njihov smer pogleda ide u pravcu u kojem se nista nevidi!


od: hulahopke iz: Silberek
26.07.2012 09:18
DS je veoma blizu debele opozicije!
Samo da se malo razmislili i analiziralo njihovo ,,uspesno vladanje ,, u prethodnom periodu nije ni trebalo da dodje do ovakve situacije!


od: hanibal
26.07.2012 09:15
Potrebno je redizajnacija vlasti na lokalu !
Posebno u Vojvodini ,gde su socijalisti ,prosto najureni iz pokrajinske vlasti!
Nemoze se tako ponasati Ds !

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE