utorak, 03. maj 2016

Balkan

Riker u Beogradu, Dačić nadomak većine

Mandatar za sastav vlade Ivica Dačić izjavio je nakon sastanka sa liderom URS da postoji parlamentarna većina.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker dolazi na sastanak sa mandatarom za sastav vlade i predsednikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem, danas u Palati Srbija u Beogradu.
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker dolazi na sastanak sa mandatarom za sastav vlade i predsednikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem, danas u Palati Srbija u Beogradu.
Glas Amerike
Mandatar za sastav vlade Ivica Dačić izjavio je nakon sastanka sa liderom Ujedinjenih regiona Srbije da postoji parlamentarna većina i da će sledeće nedelje biti izabran predsednik Skupštine. U medjuvremenu, u Beograd je doputovao i visoki američki zvaničnik Filip Riker.

Mandatar za sastav vlade Srbije, Ivica Dačić naveo je da su socijalisti, naprednjaci i Ujedinjeni regioni Srbije nadomak postizanja koalicionog sporazuma.

“Danas sam razgovarao sa predsednikom URS Mladjanom dinkićem i njegovim saradnicima. Potpuno je jasno posle svih tih razgovora da postoji spremnost i da je postojanje parlamentarne većine u ovom trenutku politička realnost koju sada treba pretočiti u donošenje političke odluke.”

Dačić je dodao da će socijalisti, SNS i URS ubrzo finalizovati koalicioni sporazum koji će potpisati sve strane, a zatim bi sledeće nedelje trebalo da bude izabran predsednik parlamenta i potom - nova vlada.

Lider URS Mladjan Dinkić je najavio da će nova vlada odmah realizovati sve što je prethodna vlada dogovorila, a nije sprovela.

"Jako je važno da će nova Vlada ubrzati put Srbije ka EU tako što će primeniti ono što je potpisala Tadićeva Vlada, a nije objavila ljudima u Srbiji i nije sprovela, zbog čega je izgubila dobar deo kredibiliteta u Briselu u šta sam se uverio prošle nedelje u direktnim razgovorima sa visokim predstavnicima EU", rekao je Dinkić.

Mandatar Ivica Dačić je, govoreći o Kosovu, i sam naveo da će buduća vlada sprovesti sve što je prethodna dogovorila sa Prištinom na pregovorima u Briselu. On je dodao da vlada ima obavezu da sprovede dogovoreno, ujedno vodeći računa o državnim interesima.

U medjuvremenu, u Beograd je danas doputovao zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker, koji je odmah otišao u sedišta URS gde su vodjeni pregovori o formiranju vlade. Dok je iz američke ambasade rečeno da će Riker boraviti u Beogradu do 5. jula u okviru redovnih poseta regionu, pojedini srpski mediji spekulišu da je pravi razlog Rikerove posete - američko lobiranje za veliku koaliciju naprednjaka i demokrata. Na pitanje da li očekuje da će mu Riker preneti stav da kao premijer nije “poželjan izbor” za Vašington, Ivica Dačić je istakao da neće vratiti mandat zato što “neko žali za velikom koalicijom.”

“Ako se nečiji stav utvrdjuje prema tome da li sada nisam više u vladi sa Borisom Tadićem pa zbog toga nisam poželjan onda mislim da je neumesno na takav način razgovarati.. Ovo nije prvi put da se srećem sa Rikerom, čuo sam se sa njim više puta ovih nekoliko meseci telefonom, u najkritičnijim situacijama, i ja sam spreman da veoma odgovorno i ozbiljno razgovaram o tome šta nova vlada Srbije treba da čini potpuno odgovorno kao faktor mira, stabilnosti u regionu. Naravno o svim tim detaljima nema razloga da javnost u Srbiji ne bude obaveštena. Koliko sam shvatio vlada SAD nema nameru da se meša u sastavljanje vlade Republike Srbije, tako je bar zvanično objavljeno.”

Filip Riker je danas u Beogradu razgovarao sa liderima URS-a Mladjanom Dinkićem, SNS-a Aleksandrom Vučićem, LDP-a Čedomirom Jovanovićem i a zatim i sa mandatarom, Ivicom Dačićem, ali posle sastanaka nije bilo izjava.

Intenzivan politički dan u Beogradu obeležila je i izjava lidera Demokratske Stranke Borisa Tadića da neće podneti ostavku na funkciju predsednika DS-a, ali će kao demokratski političar pažljivo analizirati sopstvenu odgovornost.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: Mikica iz: Brnjica
04.07.2012 18:24
Dacic mislim da ima vecinu, i najbolja solucaija je sa SNS-om.DS -u je vreme za malo odmora.


od: hulahopke iz: Sombor
04.07.2012 09:07
Mnoge nepravilnosti iz rada prosle vlasti ,pokazace se brzo!


od: ugandjanin iz: Brcko
04.07.2012 09:06
Ozbiljan politicar mora ispostovati sto je njegov prethodnik potpisao !
Ali to moze i da koristi u novoj borbi protiv takvih politicara!


od: pustara iz: N Sad
04.07.2012 09:04
Faktor mira u regionu se moze biti i bez uputa Rikera!


od: optant iz: Sombor
04.07.2012 09:03
Ovo odugovlacenje ,moze doneti zeljene promene!


od: Boxer iz: Beograd
03.07.2012 23:06
SAD je uznemiren i danas je poslat Riker, a u ponedeljak ce Filip Gordon, ali je jasna poruka nove Vlade i mandatara Dacica da ce Vlada biti formirana onako kako gradjani Srbije zele i da je polozaj Srbije u ovom momentu bitniji od svih ucena koje SAD ili bilo koja sila smatra.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE