sreda, 04. maj 2016

Balkan

Lambsdorf: Nema novih uslova za EU

Izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Nikolaus Lambsdorf izjavio je da Nemačka podržava dijalog Beograda i Prištine.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sa šefom Odeljenja za Jugoistocnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Nemacke Nikolausom Lambsdorfom.
Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sa šefom Odeljenja za Jugoistocnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Nemacke Nikolausom Lambsdorfom.
Rade Ranković
Ne postoje novi uslovi za ulazak Srbije u Evropsku uniju, već samo treba ispuniti postojeće, izjavili su posle današnjeg razgovora potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik za Balkan nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Nikolaus Lambsdorf.

Izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Nikolaus Lambsdorf izjavio je tokom današnje posete Beogradu da Nemačka podržava dijalog Beograda i Prištine i da neće biti novih uslova za pristup Srbije Evropskoj uniji. Na konferenciji za novinare posle razgovora sa potpredsednikom srpske Vlade Aleksandrom Vučićem Lambsdorf je rekao da se nada rezultatu dijaloga koji će doprineti dugotrajnoj radnoj saradanji:

"Nije reč o novim uslovima. Reč je o trajnim, pouzdanim i održivim ako hoćete starim uslovima. O tome je reč i ništa više. Ali ništa ni manje. Svako ko je zainteresovan treba da pogleda u zaključke Saveta EU od prošlog decembra. Sve je tu."

Aleksandar Vučić je poručio da će poštovati dogovore prethodne vlade postignute tokom dijaloga Beograda i Prištine i najavio da će nova vlada pokušati da krajem avgusta ili u septembru postigne nacionalni konsenzus o Kosovu. Kako je rekao Vučić nova Vlada će voditi politiku koja se neće svima dopasti i koja će možda imati mnogo  kritičara, ali će, po njegovim rečima, to biti u najboljem interesu države:

"Znam da će naše odluke u budućnosti biti teške, da ćemo mi morati da pristajemo kompromise, ali tražio sam da takve kompromise pravi i Priština, a ne samo srpska strana."

A ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin je izjavio da pregovorima Beograda i Prištine o rešavanju kosovskog problema treba da prisustvuju i Ujedinjene nacije i ocenio da to što UN do sada nisu prisustvovale pregovorima je rezultat jednostrane odluke. On je rekao i da Rusija podržava Srbiju jer se Srbija u rešenju kosovskog problema pridržava međunarodnog prava, a na pitanje da li je Rusija spremna da se direktno uključi u pregovore Aleksandar Konuzin je kazao da to zavisi od dogovora strana u sporu.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: Kosta iz: Srbija
08.08.2012 17:09
Nista vise nije ni potrebno od uslova jer ih ima dovoljno samo nisu nam svi procitani.
EU se trudi da nas ne osamuti pa nam uslove cita jedan po jedan stim da prethodne procitamo i da ih usvojimo. Naravno da ovo vazi samo za Srbe jer Albanci i ovako dosada nisu imali nikakve uslove.
Kada Srbi sve prihvate nema vise problema da se ostvari program Prizrenske lige. Velika Albanija moze ali ne i Velika Srbija to kaze i sama Akademija nauka u Albaniji pa im se nista zbog toga ne zamera.
Ovi na Kosovu nisu vise teroristi vec oslobodioci jer ih vise ne terorisu Srbi. Samo su zamenili uloge.
PS. Nadam se da je tekst predugacak ali dajte brojac i manje od 500 slova.


od: huanito iz: New Mexico
02.08.2012 09:52
Postovanje medjunarodnog prava je od velike vaznosti ,da bi se dobilo stabilno resenje!
Takodje je vazno da se sve odvija pod okriljem UN/a!


od: hanibal iz: kartagina
02.08.2012 09:49
Zelje Srbije su iskrene u pitanju kosovskog problema!
Medjutim potrebno je da i kosovska strana doprinese svojim kompromisom!


od: jeruzalem
02.08.2012 09:48
Ja mislim da ne trebaju veci uslovi ,od onoga sto je bivsa vlast potpisala !

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE