Linkovi

Poplave u Srbiji - agonija i nada


Grdica, 8. mart 2016.
Grdica, 8. mart 2016.

Vlada Srbije proglasila je na današnjoj sednici stanje elementarne nepogode na teritoriji 15 opština u Republici Srbiji zbog poplave koje su uništile kuće, privatne firme, mašine i oranice.

Evakuisano je više stotina ljudi, a poplavljeno je oko 710 domaćinstava, najviše u Kraljevu, Čačku i Novom Pazaru. Nivo reka jmedjutim opada.

Dve godine posle katastrofalnih poplava, građani Srbije ponovo prolaze kroz agoniju. Vanredna situacija je proglašena u 15 opština, građanima su uništene kuće, a lokalne vlasti ističu da je ova situacija mogla da bude sprečena.

Srpski mediji prenose da je vodostaj Zapadne Morave niži za desetak centimetara u odnosu na najviši nivo od prethodne noći, ali je 270 kuća u naselju Grdica kod Kraljeva i dalje pod vodom. Evakuisano je oko 400 ljudi, oko 20 meštana je smešteno u lokalnu školu, ali je najveći deo građana ostao na spratovima svojih kuća.

"Neki koji su se u ovom gradu dve godine igrali sa ovim narodom, neki koji su dve godine u ovom gradu davali lažne rokove da će početi gradnja bedema, neki koje dve godine ni uličnim protestima nismo mogli da nateramo da rade ono za šta su plaćeni, dakle da rade svoj posao – danas peru ruke od svoje odgovornosti. Zna se ko je za ovo odgovoran. Odgovorni su oni koji su davali lažna obećanja, koji vode ovaj grad i oni kojima je cela priča oko Grdice trebalo da posluži kao pandan za predizbornu kampanju", rekao je predsednik MZ Grdica, Rade Erac u izjavi Fonetu.

Nadležni navode da čekaju da se voda povuče u potpunosti kako bi mogli da pristupe sanaciji terena i vraćanju ugroženog terena u normalu, ocenjujući da je današnji dan bez padavina bio olakšavajuća okolnost za rešavanje problema, ali da meteorolozi već za sutra najavljuju nove obilne padavine.

U međuvremenu, premijer Srbije Aleksandar Vučić je u govoru na Biznis forumu na Kopaoniku rekao da će Vlada doneti uredbe i podzakonske akte o pomoći oštećenima u poplavama i sstakao da razmere poplava nisu bi blizu onima koje su zahvatile Srbiju 2014. godine.

"Mi ćemo gledati da gotovu svu štetu država, i po prvi put ne samo na stambenim objektima već i na pomoćnim objektima, ali i na poljoprivrednim oranicama, u potpunosti nadoknadimo", obećao je Vučić.

Vanredna situacija je proglašena na teritoriji grada Čačka, Novog Pazara, Kraljeva, opštine Arilje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača, opštini Kosjerić (Seča Reka, Godečevo, Makovište), na delu teritorije opštine Prijepolje (Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine) i u Trsteniku.

XS
SM
MD
LG