Linkovi

Srbija: Poplave i dalje prete


Poplave u Srbiji
Poplave u Srbiji

U opštini Kraljevo, teritorijalno najvećoj opštini u Srbiji velika količina padavina i bujični potoci prouzrokovali su odrone na stotinak nekategorisanih puteva

Iako vodostaj večine poplavljenih reka u Srbiji stagnira opasnost još nije prošla s obzirom da se očekuju nove padavine i topljenje snega u planinama, poručuju u Sektoru za vanredne situacije. S obzirom na velike poplave u Srbijii ministri su danas obilazili poplavljena područja.

U opštini Kraljevo, teritorijalno najvećoj opštini u Srbiji velika količina padavina i bujični potoci prouzrokovali su odrone na stotinak nekategorisanih puteva, a reka Studenica otkinula je tridesetak metara puta Ušće-Ivanjica.

Obilazeći danas ovu ugroženu opštinu, ministar pravde Nikola Se-laković je ocenio da je pravovremenom reakcijom lokalnih vlasti i Štaba za vanredne situacije sprečeno prekidanje i vodovoda i kanalizacije, ali da su ovoga puta najviše zakazali građani:

"S jedne strane da pohvalimo odličnu saradnju između grada, Sektora za vanredne situacije, policije, vojske, žandarmerije. Ali nedopustivo je da građani gledaju kako ispred njihovih kuća rade i žandarmi i policajci i vojnici, a da oni sede u dvorištu, piju kafu ili skrštenih ruku komentarišu šta se dešava."

Ministar trgovine Rasim Ljajić je najavio da će lokalni štabovi napraviti izveštaje o posledicama šteta na oranicama i poljoprivrednim kulturama i dostaviti ih Vladi, na osnovu toga će se, po njegovim rečima reagovati u skladu sa finansijskim mogućnostima.
Ljajić je ukazao da je poslednja poplava još jednom pokazala nebrigu za očuvanje životne sredine u Srbiji, s obzirom da su bujice nosile i veliku količinu otpada:

"Apelujemo na stanovništvo, na sve građaneda ovo nije samo stvar države i državnih organa, i lokalnih samouprava. Videli smo u ovom prilikom da ima puno nemarnosti, puno smeća bačenog u reke, puno otpada. Reke nisu deponije za smeće."

Još dva ministra – poljoprivrede i zdravlja Dragan Glamočić i Slavica Đukić Dejanović su obišli poplavljena područja u okolini Prokuplja i tom prilikom se upoznali sa razmerama štete i potrebama stanovništva na ugroženom području, kako bi Vlada Srbije mogla efikasno da reaguje u suzbijanju posledica poplava, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.
XS
SM
MD
LG