subota, 13. februar 2016

Aktuelno

Uslov za EU poboljšanje odnosa Beograda i Prištine

Evropski komesar za proširenje, Štefan File podsetio da je uslov za pregovore o prijemu Srbije u EU vidno poboljšanje odnosa Beograda i Prištine.

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić i Evropski komesar za proširenje Štefan File u Briselu
Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić i Evropski komesar za proširenje Štefan File u Briselu
Elvir Bucalo
Datum za početak završnih pregovora o prijemu Srbije u EU zavisi od Beograda, poručio je danas evropski komesar za proširenje, Štefan File, nakon što se susreo sa potpredsjednicom vlade Srbije za evropske integracije, Suzanom Grubješić. Prije svega, uslov za pregovore je vidno poboljšanje odnosa Beograda i Prištine.
 
Umjesto različitih kalkulacija o tome kada bi mogli započeti završni pregovori Beograda i Brisela, gdje se, popred ostalog, čuje da ih ne treba očekivati prije polovine naredne godine, danas je evropski komesar, zaključujući razgovor sa delegacijom iz Beograda
jasno podsjetio.
 
"Podsjetio sam svoju sagovornicu na ključne prioritete koje Srbija mora ispuniti - vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom. To je ključ za otvaranje pregovora o prijemu. Samo konkretan i ozbiljan napredak u toj oblasti, uz primjenu ranije postignutih sporazuma u dijalogu sa Prištinom, omogućava nam da se krećemo naprijed", rekao je File.
 
Grubješić je izjavila da je dobila uvjeravanja da nema novih i tajnih uslova za početak pregovora.
 
"Mi datum za početak pregovora želimo što pre. Vrlo smo realni, znamo šta možemo i šta treba da uradimo da bi taj datum bio što pre", istakla je Grubješić.
 
Grubješić je naglasila spremnost Beograda da u dijalog sa Prištinom uđe na najvišem političkom nivou i da se to dogodi čim Srbija napravi strategiju za to.
 
"Bez političkog dijaloga se ne može postići održivo, trajno, fer i komprosino rešenje sa Prištinom", poručila je ona.
 
Pored ovoga, komesar File je gošći iz Beograda prenio i očekivanja Brisela kada je riječ o osnaženju vladavine zakona u zemlji.
 
"Od Srbije se očekuje da nastavi sa snažnim fokusom na vladavinu prava. Tražio sam od partnera u Srbiji da sa velikom pažnjom ispitaju način kako da se ubrza reforma sudstva i kako da se efikasnije bore protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je File.
 
Danas je i najavljeno da će premijer Srbije, Ivica Dačić, posjetiti Brisel 4. septembra, kada će se susresti sa ključnim evropskim liderima. U svakom slučaju, stiče se utisak da diplomatski pritisak Beograda na Brisel dobija na snazi, kako bi se što prije došlo do
priželjkivanog datuma početka završnih pregovora, uz svijest da ključni dio posla, ipak, ostaje kod kuće.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
12.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE