Linkovi

Vučić: Kraj pregovora sa EU do 2019.


Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa predsednikom Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Hanesom Svobodom
Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa predsednikom Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Hanesom Svobodom

Cilj Srbije je da zaključi pregovore o članstvu u EU do 2018-te ili 2019. godine, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije u razgovoru sa predsednikom Grupe socijalista i demokrata u EP Hanesom Svobodom.

Predstavnici Progresivne alijanse socijalista i demokrata iz Evropskog parlamenta posetili su danas Beograd i razgovarali sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije koji su ih upoznali sa ciljem da pregovore sa EU okončaju do 2019-te godine.

Cilj Srbije je da zaključi pregovore o članstvu u Evropskoj uniji do 2018-te ili 2019. godine, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa predsednikom Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Hanesom Svobodom.

Predstavnici Progresivne alijanse socijalista i demokrata iz Evropskog parlamenta sastali su se danas i sa članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije, i tom prilikom su izrazili su punu podršku Srbiji u pregovorima sa EU i očekivanje da će posle Hrvatske, Srbija biti sledeća država zapadnog Balkana – članica EU:

"Građani Srbije osećaju, ali ne u dovoljnoj meri, da su reforme, kao i dijalog Beograda i Prištine neophodni zbog Srbije. Ne zbog Evropske unije. Mi možda i možemo da živimo bez dijaloga", rekao je Hanes Svoboda.

Predsednica Odbora za evropske integracije Nataša Vučković je rekla da postoji visoka svest političara i građana o značaju sprovođenja reformi, ali da je još važnije da se uvedeni standardi sprovedu. Ona je istakla i da ključni problemi u procesu evropskih integracija mogu biti teme poput nezaposlenosti, porasta ekstremizma i populizma i kvalitet političkog dijaloga:

"Drugi problem koji nam je sličan ali se na drugačiji način ispoljava je porast ekstremizma i populizma. I svi pratimo sa velikim interesom i predizbornu kampanju u EU, i ove najave o porastu procenta ekstremnih partija. Kod nas se ekstremizam u ovom trenutku ispoljava kao otpor uvođenju i primeni evropskih vrednosti."

A uz ocenu da izbori neće uticati na proces evropskih integracija, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić je rekao da Srbija ima tehničkih i administrativnih kapaciteta da pregovore o članstvu u EU završi do 2019. godine. Na skupu "Izazovi za Srbiju na evropskom putu" Fondacije Fridrih Ebert i Global progresiv foruma, Ružić je rekao da je održavanje prve međuvladine konferencije jedan od najvažnijih trenutaka u novijoj političkoj istoriji Srbije.
XS
SM
MD
LG