subota, 06. februar 2016

Aktuelno

Dačić: Nikad pozitivnije o Srbiji

Premijer Srbije izjavio je da se o Srbiji nikada ovako pozitivno nije govorilo u Briselu i da postoji velika mogućnost za početak pristupnih pregovore u narednih šest meseci.

Premijeri Bugarske i Srbije, Bojko Borisov i Ivica Dačić, poosle potpisivanja sporazuma o izgradnji gasovoda, Brisel, 14. decembar 2012.
Premijeri Bugarske i Srbije, Bojko Borisov i Ivica Dačić, poosle potpisivanja sporazuma o izgradnji gasovoda, Brisel, 14. decembar 2012.
Elvir Bucalo
Danas su u Briselu premijeri Srbije i Bugarske potpisali sporazum o gasovodu izmedju dvije zemlje. To će značiti stabilnije snabdijevanje gasom ali, kako je rečeno danas u Evropskoj komisiji, već sada predstavlja konkretan korak snažnijeg povezivanja Srbije u evropski energetski sistem i njene čvršće ukupne veze sa prostorom EU.

Gasovod Niš-Dimitrovgrad-Sofija, trebalo bi da za obje zemlje donese stabilnost u snabdijevanju ovim energentom i otkloni situaciju u kakvoj se našle, kao i veći dio Evrope zime 2009. godine. Rijecc je o dijelu mreže snabdijevanja, Evropskom gasnom prstenu, čije stvaranje podržava i Evropska komisija, te je tako današnjem potpisivanju sporazuma prisustvovao i evropski komesar za energiju, Ginter Etinger:

"Ovaj projekat dolazi u pravo vrijeme. Do godine će Srbija da predsjedava Energetskom zajednicom i može da bude najbolji primjer kako se složeni projekti energetske infrastrukture mogu unaprijediti saradnjom evropskih članica i zainteresovanih država."
 
"Velike koristi od toga će imati i gradovi koji che biti na tom delu južne Srbije za razvoj njihove infrastrukture, za osiguranje lakšeg rada toplana, lokalnih gasnih distributinvnih mreža itd.," poručio je premijer Srbije Ivica Dačić:

"Bugari i Srbi su dva bratska naroda, koji su uvijek podržavali jedni druge - gradnjom auto-puteva, željezničkih pruga, gasovoda, naši narodi će se još više približiti," izjavio premijer Bugarske Bojko Borisov.
 
Riječ je o gasovodu dužine 180 km, kapaciteta gotovo dvije milijarde kubnih metara gasa godišnje. Prvi kubici gasa bi trebalo da poteku krajem 2015. a vrijednost radova se procjenjuje izmedju 100 i 120 miliona eura, u čemu će finansijsku podršku objema stranama dati i Evropska unija.
 
"Drago mi je da se i ovo potpisivanje obavlja danas ovde u Briselu, i to posle zaklučaka koje je usvojio Savet EU i ministri spoljnih poslova, gde se daje jedna perspektiva Srbiji da za vreme sledećeg predsedavanja Irske, do juna otpočne pregovore za članstvo u EU," rekao je Ivica Dačić.
 
Nakon ovoga, premijer Srbije se susreo i sa visokom predstavnicom EU:
 
"Otvorena je jedna veoma velika mogućnost da Srbija u naredniuh šest meseci, na osnovu pozitivnog mišljenja iz marta, otpočne sa pregovorima za evropsko članstvo. Mislim da je to rezultat koji je pre svega posledica i dobrih odluka koje smo donosili ali i preuzimanja rizika, dijaloga koji se vodi sa Prištinom uz posredovanje EU. Naredni period će biti zato za nas veoma značajan i ja sam danas razgovarao sa Ketrin Ešton i o daljem toku našeg dijaloga, ali i o mogućim načinima za rešavanje odredjenih operativnih problema koji postoje u realizaciji naših dogovora, naročito kada je reč o ovom poslednjem dogovoru, o načinu upravljanja administrativnim prelazima. Na osnovu žalbi koje sam dobio od strane srpskih privrednika sa severa, razgovarao sam o tome da se još jednom na tehničkom nivou razmotri realizacija onog našeg dogovora, a to znači dok se ne nastave razgovori o pitanju kako će se naplaćivati dažbine, kome će ići prihod, a to je 10. januara, da dotle ne treba da bude naplaćivana carina ni bilo koje druge dažbine za robu koja ide na sever."
 
Ključ davanja datuma je, svakako, dalja normalizacija odnosa na relaciji Beograd - Priština. S tim u vezi, naredni sastanak ekspertskih timova je zakazan za 10. a dijalog na visokom nivou za 17. januar.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
05.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE