utorak, 03. maj 2016

Aktuelno

Tadić: Srbija zaslužila pregovore

Počasni predsednik DS-a rekao u Briselu da je uveren da svi ljudi od politike trebaju biti angažovani kako bi Srbija konačno dobila datum za početak pregovora

Počasni predsednik Demokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris TadićPočasni predsednik Demokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić
x
Počasni predsednik Demokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić
Počasni predsednik Demokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić
Elvir Bucalo
Pred susret sa evropskim komesarom za proširenje, Štefanom Fileom i sutrašnje susrete u Evropskom parlamentu, dao je izjavu našem briselskom dopisniku o neophodnosti kontakata sa evropskim sagovornicima.

Tadić: "Ja sam ovde, kao i pethodnih dana u toj misiji, narednih dana ću obaviti razgovore sa svojim evropskim sagovornicima iz Evropskog parlamenta, sa svim šefovima poslaničkih grupa i održaću jedno predavanje i dati odgovore o refrmama u Srbiji."

Glas Amerike: Da i je Srbija ovog trenutka spremna za početak pregovora?

Tadić: "Srbija je već više od godinu dana spremna za početak pregovora i zaslužila je pregovore još u prošlosti. Uvek su se postavljali novi i novi uslovi ili makar modifikacija različitih uslova. Evo sada nema prosto argumenta da Srbija ne dobije datum za pregovore, nakon svega što se dešavalo u tehničkom dijalogu i politički dijalog je otvorio novu stranicu."

Glas Amerike :Komentar tvrdnji da je nova vlada uspjela za par mjeseci učiniti više nego prethodna u cijelom mandatu?

Tadić: "To su komentari koji ohrabruju ovu vladu da učini još u pregovorima o Kosovu i ja ih vidim kao jedan tehički pristup. Oni nemaju mnogo smisla imajući u vidu šta je prethodna vlada učinila, jer trebalo se izboriti za postizanje nacionalnog konsenzusa o evropskim integracijam, što je na početku mandata izgledalo gotovo nemoguće. Trebalo je stabilizovati i umriti zemlju- imali smo demonstracije sa ljudskim žrtvama zbog dovršetka saradnje sa Haškim tribunalom i kada se samo toga podsetimo, bili smo hiljadama kilometara daleko i od datuma za pregovore i od statusa kandidata. Sve je to dostignuto i postignuto u mandatu prethodne vlade, a ova je nastavila tehnički dijalog, unapredla ga je, što je, naravno, bilo koja vlada morala da uradi ukoliko je želela da ide prema evropskim integracijama i to je samo jedan logičan sled dogadjaja i kontinuitet političkih reformi koje su započete još petog oktobra."

Glas Amerike: Da li se optimista da će skotri izvještaj Komisije biti pozitivan?

Tadić: "To ne mogu da kažem- imao sam i teških iskustava u prošlosti. Kada sam očekivao pozitivne izveštaje, uvek je nešto novo iskrsnulo. Ja razumem i svoje evropske kolege. Oni se suočavaju sa izbornim procesima i nije popularno danas govoriti o proširenju pa i oni izbegavaju tu temu. Izveštaj Komisije treba da bude objektivan ali će svakako trpeti i politički pitisak."
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: pitanje iz: odgovor
27.02.2013 03:00
Da i je Srbija ovog trenutka spremna za početak pregovora?...jeste zato sto je vecinski krscanska zemlja i to je jedino sto interesuje EU koja je vec rekla davno da je to krscanski blok....a Turska, BiH,Kosovo...to je druga prica....i to je vec davno potvrdjeno kako EU koga postuje....za vrijeme rata u BiH...EU je sve radila da sto vise se unisti muslimana, kroz embargo i raseljavanje bosnjaka u australiju,ameriku ,kanadu.... i nakraju su dali ubicama pola BiH i ta se polovica nastala na genocidu i danas zove republika srpska i

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE