petak, 29. april 2016

Aktuelno

Srbija na dobrom putu da dobije datum

Šef Misije Hrvatske pri EU, koji boravi u poseti Beogradu, izjavio da u Briselu niko ne spori da će Srbija jednog dana biti članica EU

Premijer Srbije Ivica Dačić razgovara sa ambasadorima zemalja "Kvinte" - Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i SADPremijer Srbije Ivica Dačić razgovara sa ambasadorima zemalja "Kvinte" - Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i SAD
x
Premijer Srbije Ivica Dačić razgovara sa ambasadorima zemalja "Kvinte" - Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i SAD
Premijer Srbije Ivica Dačić razgovara sa ambasadorima zemalja "Kvinte" - Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i SAD
Rade Ranković
Na sastanku srpskog premijera Ivice Dačića sa ambasadorima zemalja Kvinte ocenjeno je da Srbija ima podršku u sprovođenju reformi i da je na dobrom putu da dobije datum početka pregovora za pristupanje EU. A Beograd je posetila i delegacija Hrvatske, koja je na tribini u parlamentu Srbije prenela svoja iskustva iz procesa pregovaranja sa EU.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je tokom današnjeg sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte da je Vlada Srbije jedinstvena i da smatra da se do pravednog rešavanja problema na Kosovu može doći samo uz neophodan kompromis obe strane. Dačić je ambasadorima SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije i šefu Misije EU u Beogradu preneo da je cilj dijaloga sa Prištinom da se obezbede sigurnost i opstanak Srba na Kosovu i da se pravednim i održivim rešenjima dostigne trajna stabilnost regiona.

A šef Misije Hrvatske pri EU Vladimir Drobnjak, koji boravi u poseti Beogradu, izjavio da u Briselu niko ne spori da će Srbija jednog dana biti članica EU. Na parlamentarnoj tribini posvećenoj iskustvima Hrvatske pri ulasku u EU Drobnjak je istakao da je Srbija u prednosti u odnosu na Hrvatsku kad je bila na početku pregovora, jer jasno zna šta je čeka:

"Evropska komisija je ta koja će vas najviše stiskati. Komisija je ta koja će od vas najviše tražiti, Komisija je ta koja će biti izvor vaših frustracija. Ali Komisija je ta će vas najčvršće zastupati pred državama članicama i u konačnici se boriti za vas, za sva poglavlje da što pre bude gotovo."

Pomoćnik ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvoje Marušić je istakao da je hrvatski interes napredovanje Srbije prema EU i dodao da je Hrvatska i dalje spremna da pomaže Srbiji na njenom evropskom putu:

"Ja mislim da je ulazak Hrvatske, koji će se dogoditi 1. jula ujedno i prvi korak čitave regije prema EU. Jer hrvatski uspeh pokazuje da taj proces ide ka jednom ostvarivom cilju. I drugo, zato što će Hrvatska biti u prilici puno više i bolje pomoći svim našim susedima, uključujući i Srbiju."

Direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević rekao je da ne zna koliko će trajati proces pregovora sa EU, dok se ne vide merila koja će se primenjivati u slučaju Srbije:

"To ne možemo sada da prognoziramo. To ćemo moći da kažemo i bar načelno da o tome razgovaramo za godinu-dve dana, kada budemo znali mnogo više o merilima za otvaranje i zatvaranje pojedinih poglavlja."

Sa gostima iz Hrvatske danas je razgovarala i potpredsednica srpske Vlade Suzana Grubješić, koja je tom prilikom istakla da su odnosi Hrvatske i Srbije u usponu i da je logično i neophodno da saradnja dve zemlje na svima nivoima bude jača i  intenzivnija.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: promislim
25.02.2013 23:01
Srbija je stvorila cudoviste ciju mantru danas svaki gradjanin ili mora progutati ili biti zigosan izdajnikom kojeg bi u slucaju ratnog stanja koje najvise odgovara ovakvim ideologijama cekao streljacki vod ili logor. To je politika koja ne prepoznaje kompromis i ima samo jedan cilj, etnicki i ono vaznije ideoloski cisto totalitarno drustvo sa sto vecom teritorijom ako je moguce. Iz tog razloga prijetnje i izazivanje straha od stranih i domacih neprijatelja kao srz te politike koja se strahom hrani i odrzava. ...i takva srbija i ako dobije datum to ce samo znaciti veliki negativ za EU...zato sto ce reci cjelom svjetu a i ostalim clanicama kako to da ovakvo drustvo da udje bez jaki reformi u EU.....

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE