utorak, 03. maj 2016

Aktuelno

Dežer: Najvažnije nastaviti dijalog

Šef Delegacije EU u Srbiji, Vensan Dežer, rekao da su očekivanja Brisela od Srbije vrlo jasna i da priznanje Kosova nije deo tih očekivanja

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer
x
Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer
Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer
Rade Ranković
Novu pometnju u odnose Srbije i EU unela šefica Odbora za spoljne poslove francuskog parlamenta Elizabet Gigu stavom da se priznanje kosovske nezavisnosti može postaviti Srbiji kao uslov za ulazak u EU.

Posle jučerašnje izjave šefice Odbora za spoljne poslove parlamenta Francuske Elizabet Gigu da, iako to još nije zvanično pomenuto, priznanje Kosova i Metohije može biti preduslov za evropsku perspektivu Srbije, prva je reagovala potpredsednica srpske Vlade Suzana Grubješić, koja je i učestvovala u radu tog Odbora francuskog parlamenta, rekavši da je u ovom trenutku bespredmetno razgovarati o priznanju Kosova:
   
"U ovom trenutku mi govorimo samo o dobijanju datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora, a o članstvu možemo da razgovaramo tek nakon tog dugogodišnjeg mukotrpnog procesa pregovaranja. Hrvatskoj je trebalo šest godina, Srbiji će možda trebati isto toliko ili možda više i tada zaista ne možemo da anticipiramo kako će izgledati sama Evropska unija."


Kako je rekao izvestilac Evropskog za Srbiju Jelko Kacin datum za otpočinjanje pregovora Srbije sa EU je na dohvat ruke i zbog čega će Srbija u prvoj polovini godine imati razloga da slavi. Elizabet Gigu nije rekla da bez priznanja Kosova za Srbiju nema napretka ni puta ka EU, već da Srbija bez toga ne može da uđe u EU rekao je Kacin i dodao da to nije stav Francuske. Po rečima šefa Delegacije EU u Srbiji očekivanja Brisela od Srbije su vrlo jasna, i priznanje Kosova nije deo tih očekivanja, kaže Vensan Dežer:

"Glas koji treba da slušate je glas Evropskog saveta, gde 27 zemalja zajedno određuju pravila. Tu i tamo možete čuti različita mišljenja nekih parlamentaraca i političara,  ali između članica postoji konsenzus da je najvažnije nastaviti dijalog Beograda i Prištine i normalizaciju odnosa."

A večeras je završen sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i članova državnog vrha, na kojem je, prema rečima savetnika predsednika Marka Đurića, zaključeno da u dijalogu sa Prištinom Srbija ima ozbiljne pregovaračke adute i da u narednu rundu dijaloga u Briselu ulazi sa jasno definisanim ciljem uspostavljanja zajednice srpskih opština:

"Mi imamo veoma ozbiljne pregovaračke adute u rukama, inače razgovora ne bi ni bilo. Priština bi nastavila do unedogled sa svojim insistiranjem na tvrdnji da su oni samonezavisna država i da ni o čemu drugom ne može da se razgovara."

Kako je još rekao Đurić na sastanku državnog vrha u kabinetu predsednika Srbije je zaključeno da je u dijalogu neophodan suštinski napredak, da postoji prostor za kompromis, kao i da je Beogradu važno da Priština uvidi da budućnost za sve koji žive na Kosovu i Metohiji leži upravo u postizanju kompromisa.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE