Linkovi

Mogerini: Srbija čvrsto na evropskom putu


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini

Za Evropsku uniju je prioritet otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom tokom ove godine, poručila je tokom današnje posete Srbiji visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, visoka predstavnica EU je ukazala na značaj sprovođenja postignutih sporazuma Beograda i Prištine i nastavka dijaloga, i dodala da priznanje nezavisnosti Kosova nije preduslov za nastavak evropskih integracija Srbije:

"Ja ne vidim prepreke na putu. Na početku ću reći da je to naš cilj, mislim naš zajednički cilj, da otvorimo poglavlja ove godine. I ja ću se fokusirati na korake koje treba da preduzmemo da bi to ostvarili. Bez obzira na prepreke. To je proces u kome se neke stvari moraju uraditi i ja to ne vidim kao trku protiv prepreka," rekla je Federika Mogerini.

Aleksandar Vučić je ponovio stav da je Srbija privržena nastavku evropskog puta i odbacio navode da Evropska unija gleda kroz prste Sr-biji zarad rešavanja kosovskog pitanja.

Takođe, premijer Srbije je istakao i da nema skrivenih uslova Evropske unije za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom:

"Srbija će teškim radom ispuniti sve neophodne uslove na putu ka EU. Smatramo da pripadamo porodici evropskih naroda i ponašaćemo se odgovorno i ozbiljno. Mi ne želimo da Srbija bude teret Evropskoj uniji."

Evropska komesarka je izjavila da je za Brisel značajna uloga Srbije kao predsedavajuće OEBS-a i dodala da EU poštuje spoljnu politiku Srbije. Ona je rekla da su joj dobro poznate istorijske, ekonomske i kulturne veze između Srbije i Rusije, i bilo bi naivno u političkim odnosima ne uzimati u obzir istoriju i geografiju, ocenila je Mogerini.

XS
SM
MD
LG